Mevcut konjonktürün rekabetçi ekonomik yapısı nedeniyle kimi sektörler ve iş yerlerinde mesai 24 saat kesintisiz devam etmek zorunda. Bu zorunluluk da beraberinde vardiyalı çalışma sistemini getiriyor. İş Kanununa göre kanunen düzenlenmiş olan normal çalışma süreleri bu tip sektörlerde ve iş yerlerinde kesintisiz olarak iş akışının devam etmesinden dolayı tek bir işçi tarafından sağlanamayacağından 24 saatlik bir iş akışı 2 veya 3 kişi tarafından tamamlanmakta. Böylece yasal çalışma saatleri bozulmadan işçiler çalışabiliyor, üretim kesintisiz devam ediyor ve çok yönlü istihdam sağlanmış oluyor.
Vardiyalı Çalışma Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilir?
Genelde 2 ya da 3 çalışanla yapılan vardiya sisteminde; 24 saatlik çalışma süresi olan bir iş yeri için en az 3 kişilik bir vardiya olması gerekiyor.
Günlük çalışma süresinin her ne olursa olsun 11 saati aşamayacağı, vardiyalar düzenlenirken unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi. Buna ek olarak ise haftalık mesainin, haftada 45 saati aşmaması, aştığında ise çalışanlara fazla mesai ödenmesi olacak. Gece çalışmalarında ise 7 buçuk saati aşan durumlarda fazla mesai ödenmesi gerekiyor. Fakat bazı sektörlerin 7 buçuk saat kuralına tabi olmadığını da belirtmekte fayda var. Fazla mesainin ise yılda 270 saatten fazla yaptırılamayacağı göz önüne alınmalı.
İş Kanununda genel çalışma saatleri her ne kadar açıkça belirtilmiş olsa da, bazı ek düzenlemeler ile bazı kurallar çerçevesinde 24 saat çalışıp 24 saat dinlenme esasların göre vardiyalı çalışma, 24 saat çalışıp 48 saat dinlenme esaslarına göre vardiyalı çalışmalar da bulunuyor.
- İş yerlerinde günlük çalışma süresi 7 buçuk saatin altında olsa dahi çalışma süresinin azalışına bağlı olarak işçilerin ücretlerinde indirime gidilemez.
- 24 saatlik çalışılan bir iş yerinde en az 3 vardiya olması gerekmektedir.
- En fazla 1 iş haftası gece çalışan işçiler ancak diğer iş haftası gündüz çalıştırmaları şeklinde düzenlenmelidir.
- Turizm özel güvenlik ve sağlık hizmeti bulunan iş yerlerinde işçinin yazılı onayı alınması şartıyla 7.5 saat üzeri gece çalışması yaptırılabilir.
- Vardiya değişiminde işçiler sürekli olarak en az 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.
- Haftanın bir günü 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi zorunludur.
Ayrıca bu içerik de ilginizi çekebilir.
14/34 calışma sistemi yasal mı sabit gece calışıyorum haftada birde 19 saat calışıyoruz cok yorucu ve sosyal hayat diye birşey de kalmadı. günüz yatar gece gezer oldum güvenlik olarak görev yapıyorum mesai olarak sadece haftada 5 saat üçreti veriliyor. yasal dayanağı mevcut mu ?
24 saat vardiyani sistem nasil olcak acaba bende ilk defa caliscam basvuruda oyle yaziyo
İşveren Bir işçiye vardiya sistemi içinde aylık 30 değilde 20 gün vardiya vere bilir mi
8 hafta boyunca gece vardiyesinde çalıştırıldım gündüz vardiyesine gelmem gerektiğini söyledim ama beni ilgilendirmez diyerek devam ettiler
Pazar tatil günüm.Ancak pazarı pazartesiye bağlayan gecede işe çağrılıyorum. Yani pazartesi 00:00 da iş başı yapıyorum. Beni pazar tatilim bitmeden sevis durağına bir saat öncesinden çıkmak zorunda bırakılıyoruz. yasal mı ?
Meslektaşım sabah 8 de8 gurip ertesi sabah 8 de isten cikacan ve en az 2 gün izin yapman gerekiyor
Çağrı merkezi elektirik de vardialı çalışma mevcut yasal çalışma durumu 11 saat normalde 9 saat çalıştırıyorlar yoğunlukta 11 saat yansıtıyorlar. 11 saat çalışmak istemeyen kişi işyerine bildiriyor ve saat süresini uzatamıyorlar en fazla 9 saat çalışıyor. Bu durumda istek arttığı için iş veren vardia çalıştırılan yerde o kişilere sabit vardia yaptırımında bulunuyor. Sorum şu. Vardialı bir çalışmada seni sürekli sabit çalıştırabilir mi ?
Merhaba ben bugun 12/8 vardıyasında calıştım fakat işveren aynı gün içinde 16 /24 vardıyasınada işe cagırıyor vardıyamı degiştirmiş fakat bunu bana bildirmedi ben 12/8 vardıyasına gittiğimde ögrendim bende gelemeyeceğim işlerimin oldugunu söyledim fakat bana gelmek zorundasın diyor ne yapmalıyım.
İyi günler meraba bende 6 seneye yakın çağrı merkezinde vardiyalı çalışmaktayım. Fakat çalışma saatlerimiz düzensiz belirli bir vardiya sistemi yok örneğin bir vardiya 9 saatlik bir vardiya 8 saatlik bir vardiya 9.30 saatlik 10 saatlik karışık karışık herkese farklı saatlerde vardiya yazıyorlar mesaimiz bitmeye yakında mail atıp vardiyalariniz revize oldu denilip değişik saatlere atılıyor bekletiliyoruz. Psikolojik baskı yapılmakta şirketin böyle değişken saatlerde vardiya yazmasına hakkı var mıdır? Bununla ilgili haklarımız nelerdir
Hocam saygılarımla ile;
5 yili askin gündüz calistigim firmamda pandemi sonrası,çalıştığım firmada proje ve isalani azoldugu gerekcesiiile.13,aydir saat 18.30,-06 devamlı değişimi olmayan birhava limaninda gece şöför çalışmaktayım..
İssaatleri,niduzenleyen imzadefteri ve parmak izi sistemiyok.
Proje amirlerinin aractakip sistemindeki zaman parametreleri
İş hakedislerde ve +mesaileri belirleyici olarak baz alınıyor.
Stabil yemekmolasi yok..3000.metrelik işyeri garajindaki şoforlere tahsis edilen Bekleme ve caymolasi için barınak sadece 10m2,.
Konum;isyerim ayni kulandigimiz turzm münibüsumuzun gündüz şoforunun sikayeti(aracta sigaraicildigi,yemekyendigi)şikayetidanamesi doğrultusunda benden 4857iskanunu25/11,maddelerinin ihlali kapsamında tazminatsiz isakdi feshine meal olabilecek yazılı savunma almadan ihtartutanagi,bi imzalamami isteniyor,
Özelsektorlerde özlükve sakliyasalhaklarini bircalisanin koruması sizlerdebiliyorsunuz zordur,
1,;;yoğun ve esnekcalisma saatlerini dahi aşan bir 5,sene 4ay gibi kesintisiz bir çalışma zaman imi nasıl savunabilirim.
2;1990 öncesi ssk girişim 3708, isgunum var,kismiemeklilik hakkımı,mi kullanmalıdım?
3,,ihtartutanagi,bi imzalamam durumunda tüm haklarını kaybetmis olurmuyum .ekiddaaname. Ve savunma yazmak hakkım yokmu?
Gündüz 10 saat gece 10saat 1saat mola cumartesi pazar tatil bu durumda gece çalışma saati yasalmı
3 vardiya olarak çalıştığımız iş yerinde 8-4 vardiyasina alinmiyoruz orda çalışanlar sabit biz ise sürekli 4-12 12-8 olarak çalışıyoruz iş yerinin böyle bı hakki var mı?
Öyle yapma şansı yok hemserim yasal olarak seni en fazla 2 hafta geceye verebilir. Sonra 2 hafta gündüze vermek zorunda ! 4-12 ve 12-8 gece vardiyası olarak kabul oluyor.
4.12 orta 12 8 gece dogrumu ?eğer dogruysa , işveren sizi calistirabilir, ancak üst üste gece vardiyasinda calıstiramaz
Şuanda 8/4 vardiyasındayım örnek yarın işlerim olduğundan dolayı 4/12 vardiyasına gelip 4/12 geldiğim günün ertesi günü tekrar 8/4 vardiyama devam edebilirmiyim
Ben çalıştığım yerde 3 günü gündüz 08:16 vardiyesi ve 3 günü gece 16:24 vardiyesi hafta tatiline girişim hep gece 24 den sonra giriyor ve hep gündüzden başlıyorum ve bunun için hep eşimle tartismaya giriyoruz bunun için yöneticiye bilgi verdim ve bunun için bizi bağlanmaz diyor ne yapmam lazım
Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum? Acaba net bi cevap alınabildi mi?
size bir nevi mobing uygulaniyor şiftinizi elinize alip şikayet ederseniz hakli olursunuz yada vardiya amirine bildir ben gunduz donusumlu calismak istiyorum diye yok mok derse ben haklarimdan haberdarim 2 haftadan fazla gecede calistiramazsiniz diye soyle işini kaybetme durumundan korkuyorsan hic sesini cikrma seni yemeye devam etsinler
Kamuda 4857 kanuna tabi işçi olarak çalışmaktayım 12 saat bir saati düşüyor 11 saat bir hafta 4 bir hafta 3 gün çalışıyorum eksik çalışma yapmış olmuyorum değil mi bildiğim kadarıyla vardiya yönetmeliğinde vardiyada olan işçi için 45 çalışma zorunluluğu yok doğru mudur
Bir sorum var, “uyku düzenini bozan işlerde çalışması uygun değildir” diye raporum var. 4.00-12.00 vardiyası da uyku düzenimi bozmakta. Rapor olmasına rağmen adamlar beni 4.00-12.00 vardiyasına yazmışlar. Ben budurumda ne yapmalıyım? Cevap verirseniz memnun olurum.
12 saatlik sistemde çalışıyorum güvenlik görevlisi olarak yıllık izine çıkacağım ağustos 10 da başlıyor 24 gün olarak ama benim hesabıma göre dönüş tarihim 8 eylül müdürüm hesabına göre 7 eylül muş!!! Izin hesaplaması yapıliyorken izine çıkacağım tarihinden itibaren 6 gün sayıp 1 gün izin sayılması gerekiyormus ve o şekilde sayınca 30 ağustos resmi tatilde benim haftalık tatilime geldiği için yıllık izine ekleme yapılmazmis sizce doğru mu ?
10 yıldır vardiyalı sistemde calısıyırum su anki fırmada pazarları mecburi calısma oluyor hafta içi izin veriyor vardıya donusumunde 11 saat dınlenmeden geri işe geliyoruz pazar sabah 12.8 vardıyasından cıkıp aynı gun 4.12 vardıyasına geliyoruz gelmezsek yada gec gelirsek ne olur.
Yasak iyi yiyorlar sizi cimere yaz hiç uğraşma Yusuf yusuf ediyo cimerden gelince
Merhabalar,
Cagri merkezinde çalışıyorum, haftanın carsamba ve Cumartesi günleri haftalık tatilimi kullanıyprum ancak bazı aylar ayın son haftası 1 gün eksigim oluyor ama şirket o günü yinede ödüyor ve sonraki ayda 1 calışma günüm resmi tatile denk gelse işveren o gün için mesai ödemek yerine bir önceki aydaki eksigime sayıyor, yada bi hafta 6 gün çalışsam ve 6. Günüm pazara denk gelse yüzde 50 ödeme yapmadan pazar günümü bi önceki aydaki eksik güne sayıyor, bu konuda hic bir kanuni acıklama bulamadım, bana cok sacma geliyor, 1 önceki ay vardiya kaymasından dolayı 1 gün ekaigim ols bile normal saatleri kesse bile o saatler üzerinden duruma göre yüzde 50 veya yüzde 100 hak edişimi ödemek zorunda degilmi, resmi tatilde calısıyorum ve o saatler normal gün gibi hesaplanmış oluyor. Yazılan vardiyaya uyuyorum diye zararım oluyor.
1.5 ay gece calistim üstelik tek calistim bu yasalmi
Yasal değildir 1 hafta gece 1 hafta gündüz çalıştırmaları lazım yok genede öyle devam ediyorsa itiraz hakkın ver yasal değil
Kolay gelsin aylık çalışma listemiz bir hafta 08-00 – 16-00 çalışıyoruz ikinci hafta 16-00 – 24-00 üçüncü hafta 24-00 – 08-00 üçüncü hafta son nöbet sabah çıkıp öğlen 16_00 =24_00 nobetine geliyoruz ve haftalik izin ve dördüncü hafta yine 24-00 – 08-00 nobetine geliyoruz işinize gelirse diyorlar bu şekilde çalışma oluyormu
Haftalık calisma satiniz günlük 7bucuk saattir haftalik 45 saattir pazar çalışması yapanlar mesai ucretini alırlar is yeri vermekle yükümlüdür nobet listesi gelince çalışma saati bittiginde toplam 11 saat dinlenme süreniz vardır ayni gun icinde nobet yazamaz gece calisip sabah sekizde cikan bir işçi oglen tekrar ayni gun cagiramaz calistiramaz pazar gunleri mesai ucretide olsa yinede cagiramaz baska personel cagirip ucretli calistimalidir vardiya usulu calisanlar hafta ici izin kullananlar pazar gunleri calisanlar pazar calismalari hafta sonu mesai ucreti alirlar isyeri vermekle yukumlu ayrica gece gunduz fazla mesai de yapsalar saatlik ucret hesaplanir odenir
kardeş hayırlı işler onlar vardiya yapmayımı bilmiyorlar yada adam sayısımı az. kaç kişisiniz. ne iş yaparsınız sabah akşam ve gece vardiyasında kaç kişi olmasını istiyorlar size yardımcı olmamı istermisiniz. ben ankara metrodan emekli oldum. birçok vardiya çeşidi var.
Bu vardiya boyle olmamasi lazim tam tersi olacak normalde ben calisiyorum suan vardiyamiz 16/24——-8/16——-24/08 seklinde olmasi lazim
Yani 3/2/1 variyalari seklinde geriye dogru
Merhaba, İşçi vardiyalı olarak çalışmama hakkına sahipmidir.
Vardiyalı çalışma iş haftası esası üzerine kuruludur vardiya yönetmeliğinin 8. maddesine göre işveren zorunluluk olmadıkça işçilerin vardiyasını değiştiremez olağan koşullarda işçi bir iş haftasında hangi vardiyada ise o vardiyada çalışır isveren iş haftası içinde ancak zorunluluk ortaya çıkarsa işçinin vardiyasını değiştirebilir ve bu değişikliği de önceden ilan etmek zorundadır dolayısıyla işveren, bir iş haftası içinde, keyfine göre işçinin vardiyasını değiştiremez. Zorunluluk halinde ve önceden ilan edilerek yapılacak vardiya değişimlerinde de kanun ve yönetmelik gereği işçi 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.
Örneğin 24:00-08:00 vardiyasında çalıştırılan işçi aynı gün içinde zorunluluk olsa bile 16:00-24:00 vardiyasına çağrılamaz işçi çağrılsa bile gitmek zorunda değildir, çünkü en az 11 saat dinlenme hakkı vardır.
İş yerinde 20:00/08:00 çalıştığım gün sabahında 16:00/24:00 çağrıldım özel nedenlerden dolayı 24:00/08:00 gitmek zorunda kaldım ertesi gün ise 16:00/24:00 vardiya döndüm lakin bu nedenlerden kısa dönüş yapmadım diye bana uyarı yazıldı ve iş yerinde savunmamı aldılar bu sebebten sürekli kısa dönüş yapılıyolar bu ilk değil ihtar çekip noterden işten ayrılsam tazminat hakkım olurmu 4 senemdeyim ve hafta bir gün kesin 24:00/08:00 vardiyadından 16:00/24:00 döndürüyolar sadece bir kere dönmedim diye başıma bu olay geldi sizce ihtar çekip işten ayrılsam bu sebebden taznat hakkım doğar mı ?
merhaba avukat değilim ama yaşadığım tecrübeye göre anlatacağım. 1 hafta tamamlanmadan vardiya değiştiremezler. acil bir durumdan dolayı değiştirseler bile sizin rızanız olması lazım. vardiya değişiminde sizi en az 11 saat dinlendirmeleri lazım. size gözdağı vermek için ihtar çekmişler. ellerinde ki belgeyle mahkemede size hiç bir iddiada bulunamazlar. eğer ayda 225 saatten fazla çalıştırıyorlarsa, resmi ve dini bayramlarda çalıştırıp mesai vermiyorlarsa. resmi ve dini bayramlarda çalışıyorum mesai ücretimi vermiyorsunuz , ayda 225 saatten fazla çalıştırıyorsunuz mesai ücretimi vermiyorsunuz. vardiya değişiminde 11 saat dinlenme hakkımı vermiyorsunuz. ya bu durumu düzeltin ya da noterden haklı olarak iş akdimi feshedeceğim ihtar çekeceğim diyeceksiniz. tabi bu durumda işi bırakmak zorunda kalabilirsiniz. başka bir iş bakın işinizi bulun sonra bu dediklerimi yaparsınız. bu şekilde çıkıp noterden ihtar çekip ayrılıyorsunuz. hemen bir avukatla görüşüp mahkemeye veriyorsunuz. mahkemede hüsrana uğrayacak olan onlar olacak.
Merhabalar ben 3 vardiyalı olarak çalışıyorum bayramda da 24-08 vardiyasında olacağım ancak iş yeri bu vardiyada olanlara bayram mesaisi odemeyecegini söyledi sebep olarak da gündüz evde olmamizi gösteriyor. Bu yasal mı ben aileme 3 saat uzaklıktayız aynı gün içinde gidip gelemem ki çok saçma hem bayramda 3 gün boyunca calisicam hemde mesai ucretimi vermeyecekler
9.5 saat çalışıyorum ek mesai ödenmiyor bu yasal mıdır acaba
Birim vardiyalı çalışıyor ben de vardiyalı olarak çalışıyorum ama o ay hep gündüze geldim vardiya zammı alabilmiyim
Selamlar bütün yorumları okudum fakat tazminat konusunu anlayamadım. İş kanununda gece vardiyası 7.5 saati geçemez yazıyor. Çalıştığım şirket çalışma saatlerini 07-19 19-07 olarak belirledi. Ben mesai kalmıyorum kendi vardiyama geliyorum sadece .beni tazminatsız işten çıkarabilirler mi ? Verdiğim onayı geri almadım henüz fakat bu çalışma saatleri yasal değil demi tazminatsız işten çıkarılmak istemiyorum.
kardesim ayni sistem bizdede var ama isyerinin bu vardiyada acigi 07/19 calistirma yemek araniz 30 dakika ise isveren 11.5 saat calistirmis sayiliyor sizi yasal degil yani 2.cisi ise gece vardiyasinda 11 saat calistiramaz yani 19/07 olarak buda yasal degil ama sen avukatla gorusursen daha detayli bilgi alirsin daha saglikli olur.
Biz 3 kişiyiz 12 saat çalışıyorduk gece gündüz şimdi ise 8:00 16 :00, 16:00 12:00 yapmak istiyorlar 8:16 iki kişi olacakmış 16:12 de tek kişi bu vardiye yasal olurmu adil ve adaletli olurmu
Merhaba kolay gelsin.vardiye usulü çalışılan bir işyerinde orta vardiye olarak çalışma yaparken 24:08:00 gece mesai yapıyoruz o yapılan mesai hangi güne yazilir
Merhaba kolay gelsin.vardiye usulü çalışılan bir işyerinde orta vardiye olarak çalışma yaparken 24:00-08:00 gece mesai yapıyoruz o yapılan mesai hangi güne yazilir
Bir hafta 08-24. İkinci hafta 16-24 üçüncü hafta 24-08 dördüncü hafta 24-08 aylık çalışma bu şekilde çalışıyoruz evi unuttuk ayda iki hafta gece calisiyoruz bir haftada 16-24 çalışıyoruz ayda bir hafta sabah calisiyoruz yasal mi
Ben kamu kurumunda çalışıyorum bizler ikili vardiya sisteminde fazla mesajını olarak çalışıyoruz.Ancak cumartesi akşam 19:30 da işe başlama saati pazar günü sabah 07:00 mesai bitişi işveren bize bize 3 saat üzerinden fazla mesai ücreti ödemesi yapıyor. Bizde diyoruz ki bize yedi saat üzerinden fazla mesai ücreti ödemesi gerekir diye düşünüyoruz çünkü cumartesi saat 24:00 dan sonra pazar çalışması olduğundan .. İsverende bize önce 7.5 saatlik vardiya saatini tamamlıyoruz sonrada sizin mesai ücreti ödemesi yapılıyor dedi bu konuda bizi aydınlatırsanız seviniriz
Merak ettiğim bu konu ilie ilgili sorum var.
İşyerinde çeşitli vardiyalar var.üçlü ikili fakat öğrenmek istediğim;
İkili vardiya sistemini yani 8-16/16-24 şu şekilde uygulanıyor.1. Grup 8-16 vardiyası dört gün 8-16 yapıp kalan iki gün 16-24 çalışıp hafta tatili çarşamba yapıyor.2.grup üç gün 8-16 vardiyasi yapıp üç gün 16-24 çalışıp hafta tatiline Pazar günü çıkıyor.
Yani iki grupta ikili vardiya sistemi çalışıp 16-24 çalışıp hafta tatiline çıkıp 8-16 iş başı yapıyor sürekli.8-16 çalışıp hafta tatiline çıkamıyor.hafta içi vardiya değiştirildiklerinden.Hep 16-24 vardiyadan hafta tatiline çıkmak,24 saat dinlenmeye uyulmasına rağmen yasalmı?
toplam kaç kişi var ne iş yapıyorsunuz. gece kaç kişi olmak zorunda. yani sabah kaç kişi öğle kaç kişi akşam kaç kişi olmasını istiyorlar. bir çok güzel vardiyalar var sizden bir kuruş bile beklentim yok.
Merhabalar bana vardiya sistemşi konusunda yardımcı olabılır mısınız
Selamün aleyküm ben 1 hafta gece 1 hafta gündüz vardiyasında çalışıyorum bu hafta gece calıştıgım için hafta gündüze geçmek zorundayım ama beni yine gece listesine yazmışlar bu kanunmu?
12 saatlik 1 çalışma sistemimiz var 5 bay 1 bayan güvenlik olarak çalışıyoruz bayan güvenlik Cumartesi ve Pazar günleri çalışmak istemiyor cumartesi gününü de bayanı çalıstırırsak eaşit bir şekilde ağustos ayının vardiyasını nasıl çıkartabiliriz
Cidden okuyunca merak etmeye başladım 2gün 12 saat sabah çalışıp 24 saat mola 2 gün gece çalışıp 48 saat mola alıyoruz. Haftalık ve aylık mesai saatine uygunmudur ? Ek olarak 28 gündür full gece izinsiz gidiyoruz bu yasal mıdır ?
Merhaba benim bir sorum olacak bilgi amaçlı 3 vardiyalı sistemde çalışıyorum pazar günleri tatil eğer pazar günü mesai olarak çalışırsak ücret ne üzerinden ve % kaçtan hesaplanıyor
Ben market çalışanıyım ve hamileyim devletin bana vermiş olduğu düZenlemelerden yararlanıyorum akşam 8 e kadar çalışıyorum.Ben devletin bana verdiği haklardan yararlanıyorum diye saatimi sürekli olarak sabah 11 akşam 8 yaptılar.mağaza da 4 kişi çalışıyoruz herkes sabah 9 da gelip 5 te çıkabiliyorken ben sürekli 11 8 çalışmak zorunda bırakılıyorum.Bu resmen mobing. Bunun için ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
bizler güvenlık görevlısıyız 12 saat çaılşıyoruz ve gecede olsun gündüzde olsun tek kalıyoruz. sabah sekiz akşam 20,, 3 gün sonra ise akşam 20,, sabah 08,00 sureklı böyle bu normalmi yoksa hakımız da gasp mı oluyor bılemedım
İyi geceler bir sorum olacak vardiyası biten eleman kendi aracıyla işe geldiğinde iş çıkışında vardiya servislerini bekmek zorunda mı yada örnek 7/15 vardiyasında vardiyasıni teslim ettikten sonra kendi aracıyla çıkış yapabilirmi
Poşet fabrikasında 3 vardiyalı olmak üzere günde 7,5 saat çalışıyoruz fakat vardiya dönüşlerinde 24 saat mola verilmiyor 14 saat sonra tekrarfan iş başı yapıyoruz. Yani örnek vermek gerekirse (1 hafta gece mesaisinde çalışırken cumartesi sabah 8 de işten çıkıyoruz ve [pazar günü tatil olması gerektiği halde] pazar günü tekrardan 4-12 vardiyasından devam ediyoruz çalışmaya bu sistem sizce normalmi yada nasıl bir yol izlemeliyiz işçi olarak?
3-11 vardiyasina calisan sabitlemek yasalmi
5 kisilik bir ekipte hergun iki kişi istirhat edecek bir program lazım nasıl olacak
işveren olarak çalışanların değişen vardiyalarla çalışma isteğini reddedemez miyim?
iş veren çalışanların değişen vardiyalarla çalışma isteğini reddedemez mi? 24 saat çalışılması gereken bir iş yerinde değişen vardiyalar olmak zorunda mı? bi ders için soruyorum yardımcı olur musunuz??
Ben markette çalışıyorum beni sürekli sabah 11 akşam 8 çalışmak Zorunda bırakıyorlar.Üstelik hamileyim.Böyle bir hakları var mı ?
Tek taraflı gece vardiyasına geliyor 15 gece 15 gündüz gündüz baska bir yerde çalışıyorum bu yasal mi itaraz edince yapacak bir şey yok diyorlar teşekkürler
Ben 3 vardiya 7 3 …. 3 11 ….. 11 7 şeklinde çalışıyorum 1 hafta gündüz. 2. Hafta akşam 3.hafta gece …..Örnek Cumartesi 11 7 geldiğimde pazar sabahı 7 de çıkıyorum ve pazar günü bana izin yani Off yazıyor Pazartesi Sabah 7 3 devam ediyorum bu normal mi ??
Müşteri Temsilcisi olarak calisiyorum.
2 hafta bazen 3-4 hafta akşam vardiyasi yaziliyor.
Ayrıca günde 1 saat mola + 30 dk yemek molamiz var.
1 saatlik mola hakkimi hat yoğun oldugu zaman kullanmama izin vermiyorlar ve 30 dk içeride kalıyor bazı günler.
Bu yasal mıdır mobing + hak davası açsam sirketten tazminat alabilir miyim?
Tek vardiya olarak 8-16 çalışıyoruz ama bazen cumartesi yerine cuma iş çıkışı 16’da çıkıp 00’da tekrar geliyoruz. Yani 11 saat dinlenme olmadan işbaşı yapıyoruz. Bu nedenle işten ayrılmak istiyorum ama 6 yıllık tazminatımı da yakmak istemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ki tazminatımı da alayım?
Merhaba, benim bi sorum olucak. Ben turizm otelinde calışıyorum 3senedir. Sabah shiftinde calışıyordum ve bana 2 haftalık 4-12 izinli olduğu için 4-12 ye gectim ama 1 ay oldu daha sabaha gecemedim. Sağlık promlemlerim olduğunu ve sabaha gecmek istediğimde öyle birşey yapamayız diyorlar bu suc mudur ? Yardımcı olursanız cok sevinirim.