Yaz tatilinin gelmesi ile okulu tatil olan öğrenciler yaz stajlarını yapmak için firmalara başvurmaya başladı. İşverenlerin aklındaki soru ise Yaz Stajyerlerine Ücret Ödemek Zorunlu mu? sorusu. Özellikle geçtiğimiz yıl yapılan yeni düzenlemeler, stajyerlere ödenen ücretlerde de bir yenilik getirdi. Ayrıca stajyer çalıştıran işverenlere, stajyer ücretleri için devlet desteği de devam ediyor.
Stajyer Kavramı
Staj kavramı, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 3. maddesinde aşağıdaki tanımlanmaktadır.
““Staj”, Yükseköğretim Kurulunca, yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmayı; ifade eder.”
Mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek, iş hayatını tanıyıp tecrübe etmek için staj yapan öğrenciler de stajyer olarak nitelendirilmektedir.
Öğrencinin stajyer statüsünde değerlendirilmesi için staj süresi boyunca İş kazası ve meslek hastalıkları sigortasının okul tarafından yapılmış olması gerekmektedir. Okul tarafından sigortalanmamış bir öğrenci, staj amacıyla çalışmak istese bile ancak normal çalışan statüsünde sigortası başlatılarak çalıştırılabilir.
Stajyerlere Ücret Ödenmesi
Okulu tarafından sigortası yapılmış tüm stajyerlere, okulu, bölümü, stajının zorunlu ya da gönüllü olması fark etmeksizin stajyter ücreti ödenmesi zorunludur.
Geçmiş dönemlerdeki uygulamalarda ücret ödeme zorunluluğu yalnızca Yök tarafından duyurulan listede yer alan okullar ve bölümler için geçerliydi. Liste uygulamasının kaldırılmasıyla tüm stajyerler zorunlu ücret kapsamına alındı.
Stajyerlere Ödenen Ücret Nasıl Hesaplanır?
Stajyere ödenen ücret, o işyerinde çalışan kişi sayısına bağlı olarak değişmektedir. Asgari ücretin net tutarı üzerinden oransal olarak hesaplanmaktadır. Bu net ücrete AGİ dahil değildir.
20 ve üzeri personel çalıştırılan işyerleri, stajyerlerine en az net asgari ücretin %30’u kadar ücret öderler. 20’den az personel çalıştıran işyerleri net asgari ücretin %15’i kadar stajyer ücreti ödemek zorundadır.
20 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde stajyer ücreti: 1.450,91 x %30 = 435,27
20’den az çalışanı olan işyerlerinde stajyer ücreti: 1.450,91 x %15 = 217,64
Ama geçtiğimiz dönemlerde uygulanan devlet desteğinin uzatılması doğrultusunda, stajyerlerin ücretlerinin de işyerinde çalışan sayısına bakılmaksızın asgari ücretin net tutarının %30’unun altına düşürülemeyeceği karara bağlanmıştır.
Uzatılan uygulama ortadan kaldırılana dek, 20’den az çalışanı olan işyerleri de net asgari ücretin %30’u oranında ücret ödemekle yükümlüdür.
Stajyer Ücretinin Yasal Kesintileri
Stajyer ücretleri, net asgari ücret tutarını aşmadığı sürece hiçbir yasal kesintiye tabi değildir. Üzerinden SGK primi, gelir vergisi ya da damga vergisi hesaplanmaz.
Stajyer Ücretine Devlet Desteği
Stajyer çalıştıran ve stajyerlerine ücret ödeyen işverenlere devlet İş-kur fonundan karşılanarak destek verecektir. Stajyerler ödenen ücretlerinin bir kısmı işverenlerin hesabına iade edilecektir.
20’den az personel çalışıyor ise ödenebilecek ücretin en az 3’te 2’si, 20 ve üzerinde personel çalışıyor ise ödenebilecek ücretin en az 3’te 1’i devlet katkısı olarak işsizlik ödeneği fonundan karşılanacaktır.
Stajyer Desteği olarak bilinen devlet katkısının, kamu kurum ve kuruluşlarında geçerli değildir.
Stajyerlere Devlet desteği ilgili diğer yazımızı inceleyebilirsiniz.
Geçen senelerde yapmış olduğum 65 iş gününü kapsayan bir staj sürem var. Devlet kurumlarında yapmama rağmen hiçbir ücret almadım. Doğrusu bu mudur? Yoksa herhangi bir ücret talep etmem gerekir mi? (2016 ve 2017 yıllarında)
stajyerim sgk çalısıyorum 15 haziran 2019 maaş yatırır mı?
yukarıdaki makalenizde Yök tarafından duyurulan listede yer alan okullar ve bölümler için geçerliydi. Liste uygulamasının kaldırılmasıyla tüm stajyerler zorunlu ücret kapsamına alındı. denilmiş.
liste uygulamasının kaldırılması ile ilgili yapılan açıklamanın tarih ve sayısı yada nereden ulaşılabileceği hakkında bilgi verir misiniz. Ayrıca son dönemde çıkan işyeri uygulama eğitimleri 1 dönemi kapsamakta olup staj olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve ücret ödenip ödenmeyeceği hakkında bir bilgiye ulaşamadık. İşyeri uygulama eğitimlerinin kapsamı konusunda da bilgi verir misiniz.
Özel sağlık meslek lisesinde okuyorum okul staj için para alıyor neden oldugunu sorabilir miyim 5 bin alıyor ve 2 bini ödüyor neden
Ben meslek yüksek okulu da okuyorum sosyal güvenlik bölümüm özel bir muhasebe de staj yaptım sigortam da devreye girmişti o zaman ama bana staj parası vermediler nereye başvurabilirim bu konu hakkında
Merhabalar ,
”Okulu tarafından sigortası yapılmış tüm stajyerlere, okulu, bölümü, stajının zorunlu ya da gönüllü olması fark etmeksizin stajyter ücreti ödenmesi zorunludur.
Geçmiş dönemlerdeki uygulamalarda ücret ödeme zorunluluğu yalnızca Yök tarafından duyurulan listede yer alan okullar ve bölümler için geçerliydi. Liste uygulamasının kaldırılmasıyla tüm stajyerler zorunlu ücret kapsamına alındı.”
Bununla ilgili değişen çıkan kanun maddesi nerede yer alıyor, öğrenebilme ihtimalim var mıdır?