Özel Gider İndirimi Tümüyle Damga Vergisinin Kapsamı Dışında Kalacak

Bu yıl ücretlilere ödenecek vergi indirimi tutarından damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin tereddütler, nihayet netlik kazandı.

Dün size göndermiş olduğumuz bültende, damga vergisinin çalışanlardan kesilmeyeceğine, ancak yıl içinde işten ayrılanlara, emekli olanlara ve ölenlerin yakınlarına, vergi farkı iadelerinin nakden yapılması halinde, bu işlem için düzenlenecek ödeme emirleri, binde 7,5 oranında Damga Vergisine tabi olacağına ilişkin bir yoruma yer vermiştik.

Bir süredir bu konuda ortaya atılan farklı yorumlara nihayet son nokta kondu ve resmi dairelerden kişilere yapılan herhangi bir mal ve hizmet alımına dayanmayan her turlu ödemenin damga vergisi kapsamından çıkartıldığı açıkça belirtilmiş oldu. Buna göre,vergi iadesi ödemeleri de tümüyle damga vergisinin kapsamı dışında kalacaktır.

Konuyla ilgili yasal düzenleme şöyle:

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE ÜCRETLİLERE ÖDENECEK VERGİ İNDİRİMİ TUTARLARINDAN DAMGA VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

Alışkanlıkları terk etmek biraz güç oluyor. Bu yıl muhasebe yetkilileri ücretlilere ödenecek vergi indirimi tutarlarından damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı noktasında tereddütte düştüler. Daha önceki yıllarda özel gider indirimi uygulamasından doğan vergi iade farklarının ücretlilere ödenmesi aşamasında binde 7,5 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyordu. Bu yıl bu uygulamada değişiklik yapıldı.

31 Aralık 2004 Tarihli 25687 sayılı (3. Mükerrer ) resmi gazetede yayımlanan 5281 sayılı, Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’la 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nda çeşitli değişiklikler yapılmıştır.

Damga Vergisi Kanunun da yapılan bu değişikliklerin uygulanma aşamasıyla ilgili açıklamalarda 04.02.2005 tarihli 25717 sayılı resmi gazetede yayınlanan 43 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliği’nde yer almıştır.

43 Seri No’lu Damga Vergisinin 6-(1) ve (2) Sayılı Tablolarda Yapılan Değişiklikler Başlıklı Bölümünde ” 6.1.4.1. Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/a bendi ile resmi daireler tarafından kişilere yapılacak ödemeler sırasında düzenlenen kağıtlardan sadece mal ve hizmet alımlarına ilişkin olanların damga vergisine tabi tutulması, bunun dışındaki ödemeler sırasında düzenlenen kağıtların ise tabloda başka bir düzenleme olmadıkça vergilenmemesi amaçlanmıştır.” denilmiş ve aşağıdaki örnek verilmiştir.

“Örneğin, ücretlilerde vergi indiriminden doğan vergi iadesi, fazla veya yersiz tahsil edilen paraların iadesi, mahsup işlemleri sırasında düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımına ilişkin olmasa dahi icra dairelerince resmi daireler namına şahıslara ödenen paralar tabloda ayrıca düzenlendiğinden bu ödemeler için düzenlenen makbuzlar (1) sayılı tablonun IV/d bendine göre vergilenecektir. ”

Gerek 5281 Sayılı kanun gerekse de 43 Seri No’lu Damga Vergisi Tebliğinde yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere işverenlerce ücretlilere ödenecek vergi indirimi tutarlarından damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır. Böylelikle bu sene ücretliler damga vergisi kadar geçen seneye göre daha fazla iade alacaklar.

İşverenlerin ve muhasebe yetkililerinin ücretlilere ödenecek vergi indirimi tutarlarının hesaplanmasında bu yeni değişikliği dikkate almalarını önermekteyiz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Asgari Ücret Desteği Kalkıyor

Bilindiği gibi 2017/Ocak döneminden başlayan Asgari Ücret Desteği 6661 sayılı Kanun kapsamında bulunan İşyerlerinde, uzun …