687 Sayılı KHK Teşvikinde 3 Ay İşsiz Olma Kuralı Değişti
687 Sayılı KHK Teşvikinde 3 Ay İşsiz Olma Kuralı Değişti

687 Sayılı KHK Teşvikinde 3 Ay İşsiz Olma Kuralı Değişti

İşsizliği azaltma çalışmaları kapsamında 687 Sayılı «Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname» ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 17. ve 18. Madde eklenmesi 9 Şubat 2017’de Resmi Gazete ’de yayımlanmıştı.  Konu ile ilgili ilk değişiklik 2017/17 sayılı SGK Genelgesinde yapıldı. 687 Sayılı KHK Teşvikinde 3 Ay İşsiz Olma Kuralı Değişti. Teşvikin kapsamı daha da genişletildi.

SGK Genelgesi Yayımlandı

1 Şubat 2017’den sonra işbaşı yapan personellerden, Aralık ayındaki kişi sayısına ilave olarak işe girmiş ve son 3 ay boyunca sigortalı değilse 687 sayılı KHK teşvikinden yararlanılabilecekti. Teşvik uygulanmaya başlandığında en çok sorun yaşanan konulardan biri 3 ay içerisinde kısa süreli işe girişi çıkışı olan personellerdi. Yayımlanan SGK Genelgesi ile bu konuda bir iyileştirmeye gidildi.

2017/17 Sayılı SGK Genelgesi ile sigortalıların  “işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde 10 günden fazla bildirilmemiş olması” şartı getirilmiştir. Daha önceleri uygulanan “işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları” şartı da böylece geçerliliğini yitirmiştir.

Yani işe alınan personel işe giriş tarihinden itibaren geriye dönük 3 ay içerisinde toplam 10 gün sigortalı olmuşsa, bu kişi için de teşvikten yararlanılabilecek. Ama 10 günü aşan durumlar teşvik kapsamı dışında kalacaktır.

Yapılan bu değişiklik, 01.02.2017 tarihi itibariyle geçerli olacaktır.

Bildirge Ekranındaki Sorgulama İşlemi Değişecek mi?

Yapılan değişiklik sadece personelin son 3 ay içerisindeki çalışmasını içermektedir. Bu nedenle sorgulama işlemleri SGK tarafında yeni kurala göre işleyecektir.

Sorgulama işlemlerini yürüten işverenlerin veya işveren vekillerinin yapmaları gereken ekstra bir durum oluşmayacaktır. İşe alınan personeller şartları sağlıyorsa E SGK ekranları üzerinden sorgulanıp onaylanarak teşvikten yararlanabileceklerdir.

Ev Hizmetlerinde Çalışanlar İçin Yararlanılabilecek mi?

Sigortalının işe giriş tarihi itibariyle, işe alındığı tarihten önceki 3 aylık dönemde 10 günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4(b) ve 4(c), Ek 6 ve ev hizmetlerinde (ay içinde 10 gün ve üzerinde bildirimi yapılan) bildirilmiş olması halinde bu sigortalı için destekten yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

SGK Genelgesi için tıklayınız.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Genelgesinde Değişiklik

Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Genelgesinde Değişiklik

Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Kayıtdışı İstihdamla Mücadele iş ve işlemleri, 11/11/2015 tarihli ve 2015/25 …

1 yorum

  1. 900 gün primim var. 05 mayıs 2017 de işten ayrılıp 09 mayıs 2017 de başka bir iş yerine girdim. fakat yeni girdiğim yerden 40 günlük iken çıkarıldım. işsizlik maaşı alamıyorum. arada 3 gün sigorta boşluğum olduğundan dolayı bu çok saçma değil mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir