Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesinin Ayrı Şifre İle Beyan Edilmesi

Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesinin Ayrı Şifre İle Beyan Edilmesi

Muhtasar Prim Hizmet Birleşmesi için başlangıç tarihi yaklaşırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından sistemde bazı düzenlemelerin duyuruları gelmeye başladı. Vergi Usul Kanunu Sirküleri Taslağına göre, Beyannameleri elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşıyan işverenlerin MPHB’ni mevcut e-beyanname şifresinden ayrı olarak alınacak ilave bir şifreyle gönderilmesi mümkün hale geldi. Bu ayrı kullanıcı adı ve şifre uygulaması ile muhtasar prim hizmet birleşmesinde en büyük kaygıyı yaratan ücret gizliliği konusu da çözüme kavuşmuş olacak.

Muhtasar Prim Hizmet Birleşmesi Ne Zaman Gerçekleşecek?

İşçilerin ücretinden yapılan yasal kesintiler, önce ilgili kurumlara beyan edilir, sonra da kurumlara ödemesi yapılır. İşçinin mükellefi olduğu yasal kesintileri, ücretten keserek kurumlara yatırma sorumluluğu işverendedir. SGK İşçi primi ve İşsizlik Sigortası İşçi Primi SGK’ya beyan edilip ödenirken, işçinin gelir vergisi ve damga vergisi de Vergi Dairesine beyan edilmektedir. Bu iki kuruma ayrı ayrı yapılan bu bildirimler, vergilerin beyan edildiği Muhtasar Beyannamenin, sigorta primlerinin beyan edildiği Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesinin “Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi” adı altında 1 Temmuz 2019 itibariyle birleşmesi ile birlikte verilmeye başlanacak. Geçtiğimiz dönemde birleşme işlemi için yapılan ertelemelerle son tarih 1 Temmuz olarak bildirilmişti. Henüz tarihin yeniden ertelendiği ile ilgili bir bilgi yer almamaktadır. Pilot olarak seçilmiş ve sisteme bu tarihten önce dâhil olmuş iller, her iki bildirimi de yeni sistem üzerinden muhtasar prim hizmet beyannamesi olarak vermeye devam etmektedir.

Muhtasar Prim Ve Hizmet Beyannamesinin Verilme Şekli

Muhtasar Beyanname işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden indirilebilen “Beyanname Düzenleme Programı(BDP)” üzerinden verilmektedir. Programa girişte şifre gerekmemektedir. Fakat kuruma beyan etme aşamasında kullanıcı adı ve şifre kullanılmaktadır. Muhtasar Beyanname sürecini, hazırlama aşaması ve beyan edilme aşaması olarak ikiye ayırabiliriz. Hazırlama aşamasında hem vergi ile ilgili beyan edilecek rakamlar hem de sigorta primleri ile ilgili bildirilecek rakamların girişi yapılabiliyor. Sistemde ücretin gelir vergisi dışında, KDV, Damga Vergisi ve Kurumlar Vergisi de beyan ediliyor. Ama rakamların son hali kurumlara beyan edilirken kullanıcı adı ve şifre gerekiyor.

Muhtasar Beyanname İçin Ayrı Şifre Uygulaması

Sistemde tüm beyannamelerin tek bir şifre ile beyan edilmesi, muhtasar prim hizmet birleşmesi ile değişiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Sirküler Taslağı ile muhtasar prim hizmet beyanname işlemi için ayrı bir kullanıcı adı ve şifresi kullanılacak. Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme şartını taşıyan mükellefler/işverenler, ilave kullanıcı adı ve şifre için kuruma başvuru yaparak, muhtasar beyannamelerini ayrı şifre ile bildirme şansı elde edecek.

Vergi Usul Kanunu Sirküler Taslağı için tıklayınız.

304 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Güncel) için tıklayınız.

Münhasıran Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Talep Formu için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir