29806 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun, 19.08.2016’da Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. SGK borçları yapılandırma Haziran 2016 yılı ve öncesi dönemleri kapsamaktadır. 6736 Sayılı Kanun, SGK ve Vergi alacakları başta olmak üzere, bazı alacakları yeniden yapılandırmayı hedeflemektedir. Yapılandırmaya SGK alacakları ve gecikme zamları dâhil edilecek ve gecikme zamları affedilerek TÜİK verilerine göre enflasyon farkı borç aslına eklenerek tahsil edilecektir.
YAPILANDIRMA NASIL UYGULANACAK?
İşverenlerin idari para cezaları ile gecikme zamlarının yanı sıra asıl borçların % 50’si de silinecektir. Örneğin; işverenin 150 lira idari para cezası varsa ve gecikme zammı da 50 lira ise ödemeyi anaparanın yüzde ellisi şeklinde yani 75 lira olarak ödeyecektir. Gecikme cezasının da, 75 liraya uygulanacak enflasyon oranı ile güncellenen tutarla birlikte ödemesi yeterli olacaktır.
Borcun tahsilinde ise; tamamının peşin ödenmesi halinde anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacaktır.
Peşin ödemenin yanı sıra iki aylık taksitlendirme seçeneği de bulunmaktadır.
6 taksit 12 ayda, 9 taksit 18 ayda, 12 taksit 24 ay vade ile taksitlendirilebilecektir.
GENEL SAĞLIK SIGORTASI BORÇLARI DA YAPILANDIRMAYA DÂHIL OLACAK MI?
Haziran 2016 yılı ve öncesi GSS borçları da, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç asılları vade farkı uygulanmadan peşin veya 12 aylık taksitlerle ödenebilecektir. GSS borçlarını sildirmek isteyenler 2 Ocak 2017’e a kadar gelir testini yaptırmalıdırlar. Borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanmayanlar ilk taksitten sonra yararlanabileceklerdir.
YAPILANDIRMAYA GIDEN İŞVERENIN KAZANIMLARI NELER OLACAK?
Yapılandırma sonrasında borcu yoktur yazısı alan işveren icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtularak teşviklerinden yararlanabilecektir. Daha önce yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları için talep halinde yeniden yapılandırmaya gidilebilecektir.
Kapanan işyerlerinde ise; 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmeyen borçların 50 TL’yi aşmayan kısımları ile bu borçlara bağlı ceza tutarlarının 100 TL aşmayan kısımları silinecektir.
YAPILANDIRMA HAKKI HANGI DURUMLARDA KAYBOLACAK?
- SGK da borç teşkil edilmesi
- Yapılandırma taksitlerinin ilk ikisinin belirlenen sürelerde ödenmemesi
- Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla cari ay prim borçlarının ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumlarında yapılandırma hakkı kaybolacaktır.
2016/18 SAYILI SGK GENELGESİ
6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında SGK tarafından 22/8/2016 tarihinde yayımlanan “6736 Sayılı Kanun Uyarınca Kurumumuz Alacaklarının Yapılandırılması Hakkında 2016-18 Sayılı Genelge” için linke tıklayınız.
6736 Sayılı Kanun Uyarınca Kurumumuz Alacaklarının Yapılandırılması Hakkında 2016-18 Sayılı Genelge
Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 1 Ekim 2016 tarihine kadar yapılandırma talebi için başvuruda bulunabileceklerdir. İlk ödeme ise 2 Ocak 2017 tarihinde başlayacaktır.