Kadroya alınması gündemde olan taşerona KHK çözümü ufukta belirdi. 12 maddeden oluştuğu ifade edilen taşeron işçi tasarısı henüz netleşmedi ancak taşerona kadro konusunda yeni gelişmeler yaşandı. TBMM’de konuşulan gelişmeler ışığında, taşeron işçilere kadro sağlamak için KHK (Kanun Hükmünde Kararname) çıkarılabileceği ifade ediliyor.
Sendikaların, KİT’lerde çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçinin de kadro düzenlemesine dahil edilmesine dair taleplerini 15 Aralık Cuma günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na iletmesiyle başlayan süreçte kısa zamanda yeni gelişmeler belirdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Bakan Sarıeroğlu arasındaki görüşmede, KİT’lerde çalışan 50 bin taşeron işçisinin de düzenlemeye dahil edilmesi yönünde fikir birliğine varıldığı iddia ediliyor.
Cumhurbaşkanından Son Dakika Müjdesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamudaki 450 bin ile belediye ve il özel idarelerdeki 400 bin işçinin çalıştıkları yerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde “özel sözleşmeli personel” pozisyonunda istihdam edileceklerini ifade etti. Mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri ise 8 ay 29 güne çıkarılacak.
Kamuda 4c statüsünde çalışan taşeron işçiler ise 4b kadrosuna alınacak.
Sınav Yapılacak mı?
Taşeron işçilerin kadroya geçişlerinin belediyeler ve kamu kanadında farklı olacağı belirtiliyor. Kamuya geçişte sınav yapılacağı belirtilen taşeronların kadro sözleşmeleri ise 3’er yıllık olacak. Kadroya alınmaları için ise, devlet memurluğuna atanmada gereken şartlar aranacak.
Ödenen maaşta ise bir değişiklik olmayacağı belirtilirken, kamuya geçtikten sonra prim hesapları 4/a kapsamında değerlendirilecek ve yaş sınırı ise emeklilikle ilişkilendirilecek. Yani, emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi; kadrodan yararlanamayacak.
Taşeron firmada çalısıyordum ve kadro muhabbetiyli işsiz kaldık biz burdan issizlik maaşı alabiliyormuyuz bize almayın denildi kadtoya giremessiniz denildi lütfen biZi aydınlatırmıınız