Otomatik BES sistemi, koşullar sağlandığı taktirde devlet katkısı da barındıran bir bireysel emeklilik sistemidir. Yeni işe başlayan 45 yaş altı her çalışan için zorunlu bir uygulama olmakla birlikte, 45 yaş üstü olan kişilerde de istekleri halinde sisteme dahil olma imkânı bulunmaktadır.
Bir çalışan mevcut işinde BES sisteminden çıkmış olsa bile yeni bir işte çalışmaya başladığında zorunlu olarak (45 yaş altındaysa) tekrar BES sistemine dahil edilir ve çıkmak için hizmet veren kuruma iptal talebinde bulunmalıdır.
Ancak bu noktada işyeri nakilleri ve şirket nakilleri durumlarında bazı soru işaretleri oluşmakta. Aynı işverene bağlı farklı bir işyerine nakil durumu söz konusu ise, yani 16 kodu ile çıkış gerçekleştirildiyse ilgili çalışanın BES sözleşmesi herhangi bir ek işlem gerektirmez ve yeni gittiği işyerinde de devam eder. Herhangi bir kesinti yahut hak kaybı söz konusu değildir.
Ayrıca işyeri nakillerinde çalışanın BES statüsü pasif ise, pasif kalmaya devam eder ve tekrar yeni bir işe giriş bildirgesi verilse bile Zorunlu olarak BES sistemine dahil edilmesi gerekliliği yoktur. Yani çalışanın BES statü durumu korunur. Aktif ise Aktif, Pasif ise Pasif olarak yeni işyerine nakli gerçekleştirilir.
Ancak çalışan aynı gruba bağlı olan farklı bir şirkete transfer oldu ise, bağlı olarak çalıştığı yapı sabit kalsa bile şirket değiştiği için çalışanın önceki işyerine ait Aktif BES sözleşmesi pasif duruma getirilmeli ve gerekçe olarak işten ayrılış gerçekleştirilmeli. Çalışan yeni bir işe giriş gerçekleştirdiği için OTOBES zorunlu olacağından BES durumu Aktif de olsa Pasif de olsa yeni işe girdiği şirkette BES statüsü ilk ay BES kesintisine tabi olacaktır.
Bu noktada çalışanın önceki BES sözleşmesi artık geçersizdir. Yeni çalışmaya başladığı şirket için tekrar bir BES sözleşmesi hazırlanmalı ve artık bu sözleşme üzerinden çalışanın BES kesintileri yapımalıdır. Çalışan ilk ay yeni bir sözleşme oluşturulduğu için kesintiye tabi olacak ancak BES sisteminden çıkmak istediği taktirde bunu ilgili firmaya ileterek BES sisteminden çıkabilir ve kesilen tutarı tekrar geri alabilir.
Ayrıca madalyonun bir diğer yönü de aynı anda 2 işyerinde çalışılan durumlarda karşımıza çıkıyor. Şayet çalışan aynı işverene ait başka bir işyerinde daha çalışıyorsa yani aynı anda aynı işverene ait 2 yahut daha fazla işyerinde çalışıyor ise yeni bir sözleşme oluşturulmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak çalışan mevcutta bir işyerinde çalışıyorsa ve mevcut işinden çıkışı yapılmadan aynı gruba ait başka bir şirkete transfer olmuşsa bu durumda her işveren için ayrı ayrı sözleşme yapılması gerekir.
Ayrıca emekli Giriş-Çıkış yapan çalışanların dikkat etmesi gereken bir nokta bulunmakta. Normal şartlarda çalışan emekli statüsü kazandığı için BES sistemine dahil olması çalışan işin zorunlu değil. Doğal olarak işveren emekli giriş-çıkışı yapılan çalışanın BES sistemine devam edebilmesi için çalışanın kendisinin buna rıza vermesi gerekir. Çalışanın emekli giriş çıkış yapmadan önce BES statüsü zaten pasif ise bir sorun yoktur fakat çalışan emekliliğe hak kazanmasına rağmen sistemde kalmak istiyorsa bunun için tekrar kendisi bir başvuruda bulunmalıdır. Zira bunun takibi işverenin sorumluluğunda da değildir. Çalışan kendisi sisteme dahil olmak için aksiyon almaz ise ilgili birikim o ay gerçekleşmeyeceğinden çalışan kayıp yaşamış olur.