Şubat Ayında Eksik Günler Nasıl Hesaplanacak?
Şubat Ayında Eksik Günler Nasıl Hesaplanacak?

Şubat Ayında Eksik Günler Nasıl Hesaplanacak?

Eksik gün bildirimi yapan Bordro ve Özlük İşleri Personelinin masa telefonu en çok Şubat ayında çalar. Yılın, 30 günün altında kalan tek ayı olan Şubat Ayında Eksik Günler hem işçi hem de işveren açısından kafa karıştırıcı olmaktadır. Eksik günün nasıl bildirileceği fazlasıyla tereddüt yaratan bir konu olmaktadır.

SGK Açısından Eksik Gün Kavramı

SGK açısından sigortalı olunan günler, her ay için 30 gün kabul edilmektedir. Ayın 31 gün veya 29 gün olması dikkate alınmaksızın 12 ay da 30 gün olarak bildirilmektedir. Şubat ayında da “tam çalışan” işçilerin prim gün sayıları 30 gün üzerinden bildirilmek zorundadır.

Karışıklık şubat ayında çeşitli nedenlerle eksik çalışmanın olması durumda oluşur. Şubat ayında işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan,  fakat çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) çalışılmamış ve ücret alınmamış günler varsa prim günü nasıl bildirilecek?

Şubat Ayı Prim Günü Hesaplaması

Şubat ayında tam gün çalışan personelin prim günü 30 gündür. Eksik gün olduğu durumlarda, prim ödeme gün sayısı, ilgili ayın takvim günü sayısından eksik çalışılan gün sayısının çıkarılması suretiyle hesaplanır.

Ay/Dönemdeki toplam gün sayısı – Eksik gün sayısı = Prim Ödenecek Gün Sayısı formülüyle belirlenir.

Örneğin; Şubat ayının 29 çektiği bir ayda ücretsiz izinli olarak 5 gün eksik çalışan bir işçi için prim gün sayısı 30-5=25 gün olarak değil 29-5 =24 gün üzerinden hesaplanmalıdır. Bu durumda işçi tam çalışsa 30 günlük ücret alacakken 5 gün eksik çalıştığında 6 gün eksik ücret almış olacaktır.

Şubat ayında 1 gün işe gelinmediği takdirde, çalıştığı veya çalışmış sayılacağı gün kadar ücret ödemesi yapılacak ve SGK’ya bildirilecek gün sayısı da 28 gün olacaktır. Yani şubat ayında bir günlük eksik gün sigortalıya 2 gün olarak yansıyacaktır.

İşverenler dilerse kişinin fazladan eksilen günleri için ek ödeme yaparak en azından ücret tarafındaki eksikliği giderebilirler. Ama SGK prim günü tarafında hesaplama bu şekilde olmalıdır.

Şubat Ayında İşe Giriş Çıkışlar

Ayın ilk iş günü işe giren ve ayın son günü işten ayrılan sigortalının prim günü 30 gün üzerinden gösterilir. Şubat ayı için işe giren ve işten çıkan sigortalıların işe giriş tarihleri ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.

Saatlik Çalışanlarda Şubat’ta Eksik Gün

Saatlik çalışanların ücretleri hesaplanırken çalıştıkları saat üzerinden prim günleri belirlenir. Örneğin, 225 saat çalışmış bir işçinin prim günü 225 saat/7,5 saat hesabından 30 gün olarak ödenir. 31 gün olan aylar için ise işçi 31 gün çalıştığında hiç eksik günü yoksa, 31 günlük ücret ödemesi yapılır fakat prim günü 30 gün olarak bildirilir.

Saatlik çalışanların prim günü, çalıştığı toplam saat üzerinden yapıldığı için eksik gün olması durumunda toplam çalışma saati de ona göre azaldığından prim günü de o şekilde hesaplanacaktır. Örneğin Şubat ayında tam gün çalışmış bir kişinin ücret hesabı yapılırken 7,5 saat x 29 gün hesabından 217.50 saatlik ücret ödemesi yapılır. Ama SGK prim günü 30 gün olarak bildirilir. 1 gün eksik gün olması durumunda ise aşağıdaki formül bize işçinin prim günü sayısını verecektir.

Çalıştığı toplam saat / 7,5 saat = Prim Gün Sayısı

Nakil Olması Durumunda Eksik Gün

Çalışanın aynı işverene bağlı farklı bir işyerine nakil yapılması durumunda kişi tam ay çalışmış olmasına rağmen giriş çıkış yapıldığı için prim günü o aydaki gün sayısına göre belirlenir. Şubat ayında çalışanların prim günü kaybı yaşamaması için nakil çıkışın yapıldığı gün diğer iş yerine nakil girişinin yapılması gerekmektedir. Bu şekilde çalışan hem 30 gün üzerinden ücret alır hem de prim günü 30 olur.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?

6 yorum

  1. İyi akşamlar ben Şubat ayında 2 gün devamsızlık gözüküyor ve aldığım maaş 1357 lira sizce bu doğru mu

  2. Ben memur emeklisiyim, halen bir özel güvenlik şirketinde ÖGG olarak çalışmaktayım şubat ayında hiç eksik çalışmam yok. 16 Gün: 7.5 Saat, 8 Gün:11 saat, 4 Gün hafta tatili toplam 28 gün üzerinden üctetlendirilmiş, OCAK ayında eksiksiz 19 Gün 7.5 Saat, 8 Gün: 11 saat, 4 Gün hafta tatili toplam 31 gün yerine 30 gün üzerinden maaş öfendi ocak ayına göre şubat ayında yaklaşık 500 Tl eksik maaş aldım. Asgari ücretle çalışıyorum,evliyim ve eşim çalışmıyor. ayın 31 gün olduğu 30 Gün üzerinden ücretlendirilirken şubat ayı 28 gün üzerinden ücretlendirilmesi doğru bir işlem midir.

    • memur emeklisisin ve hesaplaman yanlış sgk sistemine göre 1 yıl 360 gün 3 olan aylar ve 28 29 şubat olan aylar 30 gün hesaplanıyor ve sen 28 günü 30 hesaplamalarına birşey demiyorsun da 31 gün olan ayları 30 gün olarak hesaplamalarına mı öfkeleniyorsun güzel abim.

  3. Daha önceki dönemlerde işe başlamış olan personel 29 Şubata işten ayrılırsa, Puantajı ve SGK gün 30 mu olur, 29 Gün mü?
    Ay içinde tam çalıştığı için tam olması gerekmez mi?

  4. RAHİM GÜMÜŞSOY

    MERHABALAR 2022 ŞUBAT AYINDA ÇALIŞAN HASTANE YE GİDİŞ TARİHİ 15/02/2022 BUNUN BİLDİRGESİNİ YAPARKEN EKSİK GÜN KAÇ OLMALI VE ÇALIŞAN GÜN NE KADAR GÖZÜKMESİ LAZIM BİDİRGEDE

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir