Geriye Yönelik SGK Teşviklerinde Faiz Hesaplaması
Geriye Yönelik SGK Teşviklerinde Faiz Hesaplaması

Geriye Yönelik SGK Teşviklerinde Faiz Hesaplaması

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 2018/Mart dönemi ve öncesine ilişkin geriye yönelik teşvikten yararlanma sonucu hesaplanan fark ödemelerinin faiz hesaplaması hakkındaki genel yazısı duyurulmuştur.

7103 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ek 17. madde eklenmiş olup anılan maddeyle işverenlere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği yapma imkânı sağlanmıştır.

5510 sayılı Kanun’un ek 17. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği sonucu hesaplanan fark prim tutarlarının anılan maddenin üçüncü fıkrası gereğince kanuni faiziyle birlikte ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Prim teşviklerinden geriye yönelik yararlanmanın usul ve esaslarının açıklandığı 2018/17 No’lu Genelgenin “3.2.1.Kanuni Faizin Hesaplaması” başlıklı bölümünde 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin teşvik değişiklik taleplerinin işleme alınması sonucu hesaplanan fark prim tutarına;

  • 1.4.2018 tarihinden önce talepte bulunulması halinde 1.5.2018 tarihinden,
  • 1.4.2018 ila 1.6.2018 (bu tarih dahil) tarihleri arasında talepte bulunulması halinde, talep tarihini takip eden aybaşından,
  • Görülmekte olan davalarda, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren,
  • Kuruma herhangi bir başvuruda bulunmadan resen mahkemelere dava açanlar için 1.5.2018 tarihinden itibaren, ödemenin/mahsubun yapılacağı tarihe kadar (bu tarih dahil) geçen süre için Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kanuni faiz oranı dikkate alınarak basit usulde günlük kanuni faiz hesaplanacaktır.

Açıklamalarına yer verilmiştir. 

İlgili dönemde geri yönelik teşvikten yararlanmış ve belgeleri onaylanmış olan işverenlerin hesaplanan fark prim tutarlarının anılan maddenin üçüncü fıkrası gereğince kanuni faiziyle birlikte ödenmemiş olması halinde işveren temsilcilerinin bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.

Genel yazının tamamını görüntülemek için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir