İşten ayrıldıktan sonra işçi ne kadar süre ile sağlık sigortasından faydalanmaya devam edebilir?

İşten ayrıldıktan sonra işçi ne kadar süre ile sağlık sigortasından faydalanmaya devam edebilir?

Yasal düzenlemeler gereği; 4/a (işçiler yani SSK’lılar), 4/b (kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular) ile 4/c (memurlar) kapsamında sigortalı olanlar, işten ayrıldıkları tarihten itibaren 10 gün daha genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve bu süre içerisinde sağlık yardımlarından yararlanırlar.

Süre dolduktan sonra, sigortalı olarak  bir yıl içerisinde sigorta primleri ödendiği  süre 90 günden az ise sigortadan yararlanma hakları sona erer. 90 veya daha uzun süre ise 90 gün boyunca bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık yardımlarından yaralanırlar. Sağlıktan yararlanma süreleri bittikten sonra herhangi bir yerde/herhangi bir işte çalışmazlarsa sağlık yardımlarından devam edebilmek için genel sağlık sigortası kaydı için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları ve genel sağlık sigortası primlerini kendilerinin ödemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olanların ise genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

KÇÖ'den yersiz yararlanma ile ilgili yasal düzenleme geldi. Peki yasal düzenlemede kimlere, hangi yaptırımlar uygulanacak?