Son günlerde yeni torba yasa ile gündeme gelen gelir vergisi oranının %27’de %30’a yükselmesi konusu birçok orta gelirli çalışanı yakından ilgilendirmektedir. Bu yazımızda Gelir Vergisi Oranı Artarsa Ücretler Nasıl Etkilenecek? konusunu ele alacağız.
Hepimizin de bildiği gibi ücretler işverenin cebinden çıktığı haliyle işçilerin eline geçmiyor. Yasal yükümlülüklerden doğan bazı ödemeler, işveren tarafından işçi adına işçinin ücretinden kesilerek ilgili kurumlara ödeniyor. Kazancın net tutarına etki eden en yüksek kesinti gelir vergisi olmaktadır. Bu yalnızca bizim ülkemizde değil, dünyanın hemen hemen her yerinde benzer şekilde uygulanmaktadır.
Artan Gelir Vergisi Dilimi Kimleri İlgilendiriyor?
Mevcut gelir vergisi hesabında 4 oran var. Yıl içindeki gelir vergisi matrahları toplamı gelir vergisi tarifesinde hangi aralığa denk geliyorsa ücret o orandan vergilendirilmektedir. Yıl içindeki kazancı asgari ücret düzeyinde olan kişiler çoğunlukla %15lik dilimden vergilendirilir. Yılsonuna doğru 2. dilim olan %20 üzerinden vergileri hesaplanır, ücretlerinde buna bağlı kısmen düşüş olur.
Geliri asgari ücretin üzerinde olan kişiler %20lik dilimden kazançlarına göre yılsonuna doğru %27 vergi oranı olan dilime denk geldiklerinde, torba yasalaşırsa %30’dan vergilendirilecekler. Bu demek oluyor ki orta ve yüksek gelir düzeyindeki ücretli çalışanlar, bu yıl geçen yıla oranla daha az kazanacak.
Biz eski ve yeni vergi dilimine göre çalışanın eline geçecek yıllık net ücreti gösterir kıyaslamalı bir tablo hazırladık. Örnekte görüleceği üzere, 2018’de 3.000 TL brüt kazancı olan (yaklaşık aylık 2.200 TL net) bir çalışan için önemli bir kayıp söz konusu değilken, 5.000 TL brüt aylık kazancı olan (yaklaşık aylık 3.400 TL net) çalışanların yıl bazında 630 lira civarında gelir kaybı olacaktır. Bu kayıp, daha yüksek ücretlerde daha fazla tutarlarda olacaktır.
Kıyaslamalı brüt 5000 TL ücretlinin bordro hesaplama tablosunu incelemek için tıklayınız.
Kıyaslamalı brüt 3000 TL ücretlinin bordro hesaplama tablosunu incelemek için tıklayınız.
2 yorum
Pingback: Gelir Vergisinde Üçüncü Dilim Oranı Kalacak - iskanunu.com
Pingback: Gelir Vergisinde Üçüncü Dilim Oranı Kalacak | CENGİZ TÜRK s.m.mali müşavir **0 542 659 20 92. **0 462 228 76 54.