Stajyerlerin Ücret ve Çalışma Koşulları
Stajyerlerin Ücret ve Çalışma Koşulları

Stajyerlerin Ücret ve Çalışma Koşulları

Aktif iş hayatına girmeden önce, kazanılan akademik bilgilerin çalışma hayatında deneme imkânı sunan staj, iş hayatına yeni başlayan öğrenciler için atılan ilk adım olarak tanımlanır. Her yıl meslek yüksek okullarından veya Üniversitelerden birçok öğrenci öğrenim süresi boyunca kazanmış olduğu akademik bilgileri test etmek ve mesleği hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla zorunlu staj kapsamında işletmelere başvuruda bulunur.

Stajyer çalıştırmak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 18 inci maddesinde yer alan hüküm gereği 10 ve üzeri personel çalıştıran her işletme için zorunludur. İşletmeler her yıl ihtiyaçları doğrultusunda istihdam ettiği personel sayısının %5’inden az olmamak üzere stajyer alımını gerçekleştirir

Hesaplama çalıştırılacak stajyer sayısının tespiti için çıkan sonuç tam sayıya tamamlanarak yapılır

10 ve daha fazla öğrenci için beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmelerin bu amaçla bir eğitim birimi kurmalı ve bu kurum için usta öğretici istihdam etmesi gerekmektedir.

İşletmelerde stajyer olarak çalışan kişilerin SGK primleri bağlı bulunduğu eğitim kurumlarınca yatırılmaktadır. Bu alanda işletmelerde herhangi bir sorumluluk bulunmamaktadır. Fakat iş kazası ve meslek hastalığı durumunda işletmelerin diğer çalışanlarında olduğu gibi sorumluluğu mevcuttur.

Stajyer öğrencilerin stajyer öğrenci olarak kabul edilmesi için bağlı bulunduğu eğitim kurumları ile işletmeler arasında imzalanan sözleşme kapsamında çalışmaları esastır. Sözleşme kapsamı dışında yapılan çalışmalar stajyerlik kapsamında sayılmayacaktır.

STAJYERLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI

Stajyerler çalışma koşulları ve mesai saatleri diğer çalışanlardan farklı olarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilmiştir. Stajyerlerin çalışma koşulları Staj yapacağı alana ve stajın türüne göre farklılık gösterir.

Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.

Stajyerler istedikleri durumda işverenin onayı doğrultusunda fazla mesai yapabilirler. Yapılan fazla mesailerin ücretleri işveren tarafından stajyere ödemesi yapılmalıdır. Stajyerler kendi istekleri dışında fazla mesai yapması konusunda zorlanamaz. Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde staj yapacak 18 yaşından küçük personeller 4857 sayılı iş kanununun 73. Maddesi gereğince saat 22:00’den sonra çalıştırılamazlar.

İşverenin tıpkı diğer çalışanlarında olduğu gibi stajyer çalışanına da eşit davranma konusunda yükümlülüğü bulunmaktadır. Stajyer çalışanlara, tıpkı diğer çalışanlarda olduğu gibi din, dil, ırk, cinsiyet ve siyasal düşünce sebeplerinden ötürü ayrımcılık yapılamaz.

İşveren istihdam edeceği stajyer için iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu gereğince stajyerlerde dahil tüm çalışanlarına eğitim vermekle yükümlüdür.

STAJYERE ÖDENECEK ÜCRETLER

3308 sayılı mesleki eğitim kanununda belirlendiği üzere staj yapan personele en az net asgari ücretin %30’u kadar ödeme yapılaması zorunludur. Mühendislik stajlarında bu oran %35’tir.

Stajyerlere net asgari ücret tutarına kadar yapılan tüm ödemeler gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmaktadır.

20’den az çalışanı olan işyerlerinde ise staj yapan personellere asgari ücretin net tutarının en az %20 oranında ödeme yapılmalıdır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

25 yorum

  1. İyigunler meslek lisesi ogrencim haftada 3 gun işleede staj yapiyor.sabah 8 aksam 6 busaatler normalmi? Stajer bir ogrenci sabah 8 aksam 4 calişmasi gerekmezmi?

    • 3 x 10 = 30 saat yapıyor fazla değil.
      10 saati bulan ve aşan çalışmalarda 1 saat de yemek arası olup saaten düşebiliyor.
      Saatler normal .

      • Oğlum stajer öğrenci ilk ustasunda kayitliydi ustasından ayrıldı ustasının öğretici belgesini 2023haziran ayında alacak oğlum kalfalık belgesi alması için ustasının öğretici belgesini otuz hazriranda alacak oğlum sınıfta kalırım ne yapılmalı

      • Öyle diyonda biz günlük almıyoruz ben 30dk yemek paydosu yapıyorum 1 saat olsa diyelim haftada 3 gün 3×4 =12
        8×12=96 10×12=120 saat 120-96=24 saat benim 24 saatlik hakkım nerde 10 saat normal diyon

      • Stajer lise öğrencisi her cumartesi çalışmak zorunda mı

      • Kamuran enginer

        İyiy günler ben üniversite öğrencisiyim haftada 6 gün çalışıyorum sabah 9 akşam 5 bu staj saatine uyuyormu yardımcı olurmusunuz

    • Merhaba 11sınıfım teknik öğrencisiyim yaz sıtajı görüyor sabah 8 akşam 6 çalışıyom haftada 5 gün 10 saat fazlamıdır

    • Oğlum turizim lisesi 2. Sınıfta haftanın 6 günü staj yaptırıyorlar

  2. Merhabalar, ben 1998 yılında stajımı bir fabrikada yapmıştım. Staj süresi içinde hafta sonları fazla mesai yapıyordum. Bu fazla mesailer EYT için bir çözüm müdür?

    • Ben 1999 yılında hastanede stajyerlik yapmıştım, bu sigorta kaydı bnm işime yarayacak mı? Yani geçerli bir kayıtmı? Lütfen acil cvp bekliyorum 🙏

      • Kerim bayyurt

        Benim kızım çıraklık okulunda okuyor pastanede sıtaj yapıyor pasta bölümü 20.30 kadar çalıştırıyorlar artı haftada 6 gün ve hiç bi ücret vermeden anlaştı orayla

    • Kasva Asaf Develi

      Aşçılık staji yapıyorum 11. Sinif haftada 6 gün 8 saat normal midir ekstra ücret de almıyorum

    • Merhaba üniversitede haftada üç gün gönüllü staj yapıyorum 28 iş günü staj sigortamin ücreti ne kadardır

  3. Merhaba çalıştığım işyeri bir meslek lisesinden stajyer olarak girişimi yapmış. Bunu neden yapmış böyle bir şey mümkün mü yaşım 35.

  4. Merhaba;

    Bir konu hakkında aradığım bilgiyi bulamadım ve yazmak istedim.

    Bir işletmede çalıştırdığı stajyere normal sgk ödeyebilir mi? Emekliliğe etki eden. Arada ki farkı kendi cebinden ödemek isterse süreç nasıl ilerleyecek. Çünkü staj sigortalarını okul yapıyor. Ama bugün işletmeler bunu kabul ederek yaşlılık primlerinin de ödenerek emekliliğe etki etmesini talep edebilir. Bu konuda bir video veyahut yazı bulamadım.

    Umarım maili görür ve cevap verirsiniz. Saygılarımla

  5. İşletmemizde muhasebe için stajyer çalışıyor. haftada 3 gün geliyor. resmi maximum çalışma saati günde kaçtır ?
    ve çalışan sayımız 20 den azdır. asgari ücretin %20 sini mi %30 unu mu veriyoruz ? ve devlet bize ne kadarını ödüyor ? 20den az çalışanımız varsa stajyere vereceğimizveya devletin bize vereceği ödenek farklılık gösteriyor mu ?

  6. 2550 tl staj ücretim stajdan ayri bayram haftasi 3 gün 30 saat staj gördüm bu 30 saatin parasini 2550 tl den mi 8500 denmi hesapliyor

  7. Stajerin antre şeklinde günde 9 saat çalıştırılması yasal mıdır değilse ne gibi önlemler alınabilir

  8. kendi adıma kayıtlı olmayan bir yerde usta öğretici olarak çalışıyorum. halk eğitimden kurs veriyorum. benim yanıma stajyer öğrenci verilebilir mi? acil cvb bekliyorum teşekkürler.

    • Merhabalar, mühendislik stajyeri olarak girdiğim fabrikada sadece işçi olarak çalıştırılıyorum ve mühendislikte alakalı hiçbir şey yapamadım. Bir şeyler öğrenmek istediğimde geri dönüşüm işine devam et diyorlar. Bu durumda yardımcı olabilir misiniz?

  9. Merhabalar staj yapacağım yer sabah 7 akşam 7 bu yasal mı

    • Cevaplarsanız sevinirim

      Kızım turizm otelcilik de aşçılık okuyor bu yıl son stajını yapacak ve iki yıldır stajlarını haftanın 6 günü sabah 9 akşam 4 yapıyor, öyle bir saat mola falan da yok hırsız gibi yemeğini yedikten sonra sanki molası bitmiş gibi çalışmaya devam ediyor. Maaşı da 10,500₺
      Bu çalışma sistemi doğru mu?

      Birde bayram tatilinde başka bir işletme yövmiyeli olarak iş teklifi etmiş günlüğü 1600₺ olduğu için kızım da kabul etmiş.
      Staj yaptığı işletme de ki şefi tesadüfen görüp nspıyorsun burda ekstraya gitmek yasak bilmiyor musun demiş.

      Stajyer öğrenci başka bir yerde yövmiyeli olarak çalışamaz mı böyle bir yasak varmı?

  10. Merhabalar benim şu an almam gereken staj maaşı 5094TL zamdan önce 3420TL benim işletmem 3420 yi 6000TL olarak veriyordu şu an asgari ücrete ve stajer maaşlarına zam geldi fakat o hala maaşımın 6000TL olduğunu ve günlüğümü 200TL den sayıyor gelmedigim günler için 200TL kesiyor yani işletme bu şekilde kendi kafasına göre benim günlüğümü belirleyebilir mi benim şu an resmi olarak zam la birlikte 169TL ve ben cumartesi günleri de çalışıyorum 5094ün üstüne 4 cumartesimi asgari ücret üzerinden hesaplaması gerekmiyor mu yani totalde benim 5 üzerine 4 cumartesimle birlikte 7000 civarı almam gerekiyor sizce işletmem haklı mı yada böyle bir maaş sistemi yapması doğru mu

  11. Merhabalar kardeşim staj parasını alıyor fakat iş yeri sahibi kardeşimin staj parasını alıyor elinden sigorta yatırmak için ne yapmalıyım ama sigortayı iş sahibi kendisine yatırıyor

  12. Ben üni ftr okuyorum bu sene staj yapicam özelde zorunlu 70 gün haftanin beş günü am maaş vermiyor ne okul nede hastane tarafından devletin stajerlere verdiği parayı alamiyormuyum o zamn

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir