Doğum Sonrası Kısmi Süreli Çalışma Yürülükte

Doğum Sonrası Kısmi Süreli Çalışma Yürülükte

6663 Sayılı Kanunun getirdiği önemli değişikliklerden birisi de Doğum sonrası Kısmi Süreli Çalışma olacaktır. 6663 Sayılı Kanunun 21. maddesi ile 4857 Sayılı İş Kanunun 13. maddesine yeni fıkra eklenmiştir.

“MADDE 21- 22/5/2003 tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanununun 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“MADDE 21- 22/5/2003 tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanununun 13 üncü maddesine eklenen fıkralar;

“Bu kanunun 74 üncü maddesinde öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz. Bu fıkra kapsamında kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirir. Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanır.

Beşinci fıkra kapsamında hangi sektör veya işlerde kısmi çalışma yapılabileceği ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?