Serbest Bölgedeki Yabancıların Çalışma İzinleri

Serbest Bölgedeki Yabancıların Çalışma İzinleri

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 25. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendine dayandırılan güncel yönetmelik geçtiğimiz günlerde 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Serbest Bölgedeki Yabancıların Çalışma İzinleri ile ilgili hükümler düzenlendi.

Serbest Bölgede Çalışma İzni

Serbest bölgelerde çalışan yabancıların, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile herhangi bir bağı olmayan çalışanların Türkiye’de çalışmak için çalışma izinlerinin olması zorunludur. Serbest bölgede çalışan yabancıların çalışma izinlerinin süresinin uzatılması için başvuruyu işyeri yapar. Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvuru işlemleri, serbest bölge müdürlüğü tarafından Bakanlık Yabancı Başvuru sistemine girilir. Başvuru için çalışanın yabancı kimlik numarası ve kayıtlı posta sistemine giriş yapılacak kullanıcı adı ve şifresi gereklidir. Serbest Bölge Müdürlüğü başvuruyu değerlendirilmesi için Ekonomi Bakanlığı’na iletir. Türkiye’de serbest bölgelerde çalışacak yabancılar, çalışma izni başvurularını kendi ülkelerindeki Türk temsilciliklerinde de yapabilirler. İşyeri de bu durumda çalışma izni başvurusunun hangi yurt dışı temsilciliğinde yapıldığına dair dilekçesini Serbest Bölge Müdürlüğüne iletir. Başvuru sistemine girilmesi gereken belgeler Ekonomi Bakanlığının internet sitesinden bulunabilir. Başvuru belgeleri arasında geçerlilik süresi 60 günden daha uzun olan pasaport veya pasaport yerine geçen belge olması zorunludur. Kağıt ortamında belgelerin teslimi uygun görülmez. Fakat Bakanlık belgelerin kağıt ortamındaki asılları isteyebilir. Bu durumda belgelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim edilmesi zorunludur.

Çalışma İzni Başvurusunun Değerlendirilmesi

Çalışma izni başvurusunda, Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilir. Değerlendirmeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’na iletilen bilgilerin ortak olarak incelemesiyle elde edilir. Türkiye ile diplomatik ilişkisi olmayan ülkelerden yapılan başvurular reddedilir ve Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinde duyurulur. Olumlu sonuçlanan başvurular için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belge düzenlenir.

Serbest bölgede çalışmak için yapılan izin başvurusu, ilk başvuruda onaylanması durumunda 1 yıl süreli verilir. Çalışma izni uzatma başvurusu izin süresinin dolmasına 60 gün kala her durumda yapılmalıdır. Bu süreyi aşarak yapılan başvurular reddedilir. Uzatma başvurusu olumlu değerlendirilirse

  • aynı işverene bağlı olmak şartıyla ilk uzatmada en çok 2 yıl,
  • devam eden uzatma başvurularında en çok 3 yıl süreyle çalışma izinleri uzatılır.

Çalışma izini süresi tespit edilirken işyerinin faaliyet ruhsatının bitiş tarihi dikkate alınır. Yabancı çalışanların pasaport veya pasaport yerine geçecek belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldan az olursa çalışma izni bu süreden 60 gün daha kısa süreli verilir.

Çalışma İzninin Geçerliliği ve İptali

Çalışma izninin sona ermesiyle çalışma izni iptal olur.

Serbest Bölgelerde Çalışacak Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik asıl metni için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2019 Çalışma İzni Harçları

2019 Çalışma İzni Harçları

31 Aralık 2018 tarihli ve 30642 (3. mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir