Temaslılarda İş Göremezlik Raporu
Temaslılarda İş Göremezlik Raporu

Temaslılarda İş Göremezlik Raporu

Covid-19 virüsünün bulaşma riski nedeniyle, çalışan hasta olmasa dahi, aile bireylerinden birinin pozitif çıkması durumunda “temaslı olduğu için” evde karantina uygulaması zorunlu. Peki, böyle bir durumda, temaslı çalışanın ne yapması gerekir? Temas durumunda karantina uygulanan sürelerde işveren kendisine ücret ödemek zorun da mı? Bugünler için iş göremezlik ödeneği hesaplanır mı?

Temaslılarda Karantina Uygulaması 

Testi pozitif çıkan hastanın aynı evde yaşadığı aile bireylerinin test sonuçları negatif olsa bile evde 14 gün karantina uygulaması zorunlu. Hasta kişilerin ise karantina süresi, hastalığın seyrine göre değişmekle birlikte genellikle 10 gün olarak uygulanıyor. Temaslı ve hasta olan kişilerin karantina süresi boyunca evden dışarı çıkmaları yasak. Sağlık bakanlığının ilçe sağlık merkezleri tarafından görevlendirilen filyasyon ekipleri, karantinada olan kişilere günlük ziyaretler gerçekleştirip, ilaçlarını teslim ediyor.

Filyasyon ekiplerinin bir görevi de, temaslıları sisteme kaydetmek. Sağlık bakanlığının HES kodu uygulaması ile, bu kişilerinde dışarı çıkmaları, seyahat etmeleri engellenmiş oluyor. Bu sebeplerle, işe gidemeyen çalışanların da temaslı oldukları ile ilgili bilgileri filyasyon ekiplerine yer alıyor.

Temaslılar İçin İş Göremezlik Raporu Veriliyor mu?

İlk dönemlerde sadece hastalığa yakalanmış kişiler için istirahat raporu düzenleniyordu. Temaslı olan çalışanlar evde karantina uyguladığında, işe gidememeleri iş yerlerinde soruna neden oluyordu. İşverenler, istirahat raporu olmayan bu çalışanlarına nasıl bir izin uygulayacaklarını tespit edemiyorlardı. Bu sorun ortadan kaldırılmıştı, uzun zamandır temaslılara da iş göremezlik raporu uygulanıyor.

İstirahat Raporu Nereden Temin Edilebilir?

Temaslıların istirahat raporlarını filyasyon ekipleri düzenleyebiliyor. Yakın zamana kadar, istirahat raporları aile hekimlerinden alınıyordu. Karantina uygulayan bu kişilerin sağlık kuruluşlarına gitmesinin büyük risk oluşturduğu gerekçesiyle, artık rapor düzenleme işlemi filyasyon ekiplerinin kullandığı FİTAŞ uygulaması üzerinden yapılabiliyor.

Pozitif çıkan aile bireyi tarafından temaslı olarak bildirilmiş kişiler, haneyi ziyaret eden filyasyon ekiplerinden talep ederek istirahat raporu alabiliyor. Filyasyon ekibinin çalışanın rapor talebini sistemden SGK’ya iletmesinin ardından, rapor e-Nabız ya da e-Devlet üzerinden ulaşılabilir oluyor.

Temaslı olup istirahat raporu alan çalışan, bu süreler için iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Aynı zamanda iş yerleri de işe gelemeyen çalışanını raporlu olarak gösterebiliyor.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşten Çıkışlarda İstirahat Ödemeleri

İşten Çıkışlarda İstirahat Ödemeleri

Rapor parası, istirahat ödemesi ya da rapor parası olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinin akıbeti işten çıkışlarda nasıl oluyor?

9 yorum

  1. Merhaba ben temasliyim kardeşim pozitif bugün başladı karantinam
    Çalışanım
    Ama ne aile hekimi aradı ne filyasyon ekibi geldi rapor almam lazım nasıl olacak?? Cevaplarsanız çok sevinirim

  2. Merhaba ben temaslı gım ailemden beri pozitif oldu benim 90 gunluk prımım dolmadıgı ıcın rapor parası alamadım vakada hastalık yazıyor dıye vakada temaslı yazması gerekmiyor mu

  3. Merhaba ben hem temaslı hemde hastenede yatan babamın başında refakatçiyim benim raporu kim verecek

    • Bi fikrim olabilir mi

      Temaslı isen filyasyon ekipleri sana hem karantina hem rapor yazar. Rapor istediğini belirtmelisin. Raporunu e-devlet’ten indirebilirsin.

  4. Hâlâ cevap yazan olmadı

  5. kovit oldum .rapor yazdilar .param yatmadi 170 aradim arsive kaldirkldigini ogrendim vaka turune uygun degil diye not dusmisler …ne olacak simdi peki 170 dilek isyegi de bulundu …haji odenecek diyorlardi 1 ay oldu raporum biteli ..14 gun calisamadim ..madem sistem yapiyorlar odenekde cikarmak zorundalar yada odemiceklerse karantinaya sokmicaklar insanlari ekmek almaya para blamaz halde iken boyle 1 sacmalik olamaz ..sistem de cok acik var..her yonden takipde ..sonunda ..konytol testi yok ..bide bu ..daha sayarizz…

  6. Devletin yaptığı hak yemek. ben 90 günü doldurmadım. bana karatina uyguluyor. sonrada ödeme yapmıyor. o zaman gelecek 90 günde yapsın. böyle saçmalık çifte standart olmaz. ssk den önce bağkurdan ödüyordum.
    benim sakalım yok mu. hangi kafa ile böyle kararları alıyorlar. hakkımı helal etmiyorum zehir zıkkım olsun.

  7. Ben pozitif çıktım halen rapor sisteme düşmedi iş yeri sorun çıkara bilir bu halde işede gidemiçegime göre raporumu vermek zorundasınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir