İşe İade Davası olumlu sonuçlanan çalışan, işverene işe başlamak için başvuruda bulunduğunda 1 ay içinde işe başlatılma hakkına sahip olur. Başvuruda bulunan işçiyi bu yasal sürede işe başlatmayan işverenin çalışana karşı bir takım yükümlülükleri de oluşur.
İşe Başlatmama Durumunda İşverenin Yükümlülükleri
- İşveren, işe geri dönme başvuru talebini reddederek çalışanı işe başlatmaması durumunda çalışanın sözleşmesini feshedebilmek için, çalışanın bu koşulda almaya hak kazandığı tüm tazminatları kendisine ödemekle yükümlüdür. Tazminatlar daha önce işçiye ödenmişse, boşta geçen süre sonuna kadar doğan kıdem / ihbar / izin süreleri için fark ödemesi yapmalıdır.
- İşveren, işe iade davası boyunca, çalışanın 4 aya (120 güne) kadar boşta geçirdiği sürelerin karşılığı olan tüm ücret ve yan haklarını çalışana ödemekleyükümlüdür.
- İşveren 4 aya (120 güne) kadar boşta geçen süre karşılığında çalışana ödediği ücretlerin SGK prim karşılıklarını çalışan hesabına Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek ve ödemekle yükümlüdür. Boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesinin yasal süresi personelin işe başlatma ya da başlatmama durumuna göre değişiklik göstermektedir;
–Personel işe başlatılacaksa, işverenin işe davetinin tebligatının işçiye ulaştığı tarihi takip eden ayın 23. gününe kadar boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmekle yükümlüdür.
–Personel işe başlatılmayacaksa, işe iade davasını kazanan işçinin işe başvurusunun işverene ulaştığı tarihi takip eden ayın 23. gününe kadar boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmekle yükümlüdür.
- İşveren, çalışanın başvuru talebini 1 aylık sürede reddettiği takdirde çalışanın tekrar işe alınmayacak olması sebebiyle çalışana ücretinin 4 aydan 8 aya kadar olan kısmını “işe başlatmama tazminatını” ceza olarak ödemekle yükümlüdür.
- 1 aylık yasal süreyi aşan tarihlerde çalışanı işe başlatmayı kabul eden işyeri artık işe başlatmayı reddetmiş kabul edilir ve bu sebeple çalışanın ücretinin 4 aydan 8 aya kadar olan kısmını “ işe başlatmama tazminatı ” olarak çalışana ödemekle yükümlü olacaktır.
Sayın Yetkili,
İşe Başlatmama Tazminatı ile ilgili olarak aşaıdaki cümlede geçen boşta geçen süre den ne anlamalıyız.tşk
”Tazminatlar daha önce işçiye ödenmişse, boşta geçen süre sonuna kadar doğan kıdem / ihbar / izin süreleri için fark ödemesi yapmalıdır.”
Merhabalar,
İş sözleşmesi ilk feshedildiği tarihte işçiye kıdem-ihbar tazminatı ve izin parası ödemesi yapıldıysa, işe iade davasını kazandığından boşta geçen sürelerin kıdemine eklenmesi ile 4 ay daha uzun kıdemi olacaktır. işten çıkış tarihine eklenen 4 aylık boşta geçen süresi ile kıdem süresi değişecektir. Kıdem süresinin değişmesi de kıdem tazminatını etkiler. İşçinin bu süreçte ihbar süreleri ve yıllık izin hakkı da değişebilir. Bu sürelerin emsal ücret ile yeniden hesaplanıp fark tutarının personele ödenmesi gerekmektedir.
Örneğin 2 yıl 10 ay kıdemi olan biri işe iade davası açıp kazandığında kıdem süresine boşta geçen 4 aylık süre eklenir ve kıdemi 3 yıl 2 ay olur. Kıdem süresi ve beraberinde kıdem tazminatı değişmiş olur. İşçi ilk işten ayrılırken ihbar süresi 6 hafta olarak değerlendirilirken kıdemi 3 yılı aştığı için ihbar süresi de 8 haftaya çıkmış olacaktır. Ayrıca 3. yılını doldurduğu için yeni izin hak edişi de doğacaktır.
mrb iyi günler ben işe iade mahkemesini kazandım temizden geldi 21 şubat ta mahkeme var ben işe gireli 23 7gün olmuştu bizim mahkeme geçen sene 18 ağustos da açmıştık daha halen sürüyor ve ben temiz kağıdım geldi ben şuan hangi haklardan yararlana bilirim lütfen bilgi alabilir miyim?
işe gireli 23 ay 7 gün oldu
Yazdır
Dava Listesi’ne Dön
Temel Dosya Bilgileri
MahkemeZonguldak 2. İş MahkemesiDosya Yıl/No2016/464Dosya TürüHukuk Dava DosyasıAçılış Tarihi21/03/2016Dosya DurumuYargıtaydaDava Türüİşe İade İstemli
Duruşma Listesi
Duruşma Günü Saati İşlem Sonuç
24/06/2016 09:00 Duruşma Duruşma Yapıldı
09/06/2016 09:01 Duruşma Duruşma Yapıldı
16/05/2016 09:00 Duruşma Duruşma Yapıldı ava Dosyası Bilgileri
İlgili Yargıtay Dairesi
7. Hukuk Dairesi
Esas Numarası
2016/32355
Tebliğname Numarası
–
Savcı İstem
–
Geliş Tarihi
26/09/2016
Mahkemesi
Zonguldak 2. İş Mahkemesi
Mahkeme Esas Numarası
2016/464
Mahkeme Karar Numarası
2016/1132
Mahkeme Karar Tarihi
24/06/2016
Savcılık Esas Numarası
–
Savcılık Tarihi
–
Dava/Suç Türü
İşe iade istemli
Durum
Postalandı
İlişkili Dosya Listesi
–
Karar Numarası
2016/16946
Yargıtay Kararı
NOKSAN İKMALİ (İADE)
Karar Tarihi
20/10/2016
Dosya Kapatma Tarihi
04/11/2016……………….. 21.03 2016 buna göre ne kadar ücret alırım..davam hala devam ediyor yargıtayda büyük ihtimal şubat sonlarına doğru bitecek
Calıstığın yıla göre 4 ay ve ya 5 aylık maas ödemesi oluyor diye okumustum. Doğru mu. Bende işe iadeyi kazandım. 12 yıllık çalışmışlığım var şirketimde.
merhabalar kolay gelsin benim sorum 17/01/2017’de işe iade davası açtım ve ilk duruşmada davayı kazandım akabinde istinaf mahkemesine temyize gitti dosya esastan red’dine diye karar geldi daha sonra yargıtaya temyiz ettiler bi süre sonra yargıtaydan da (noksan ikmali) eksik evraktan dosyam iade edildi eksik evrak tamamlanıp tekrardan yargıtaya gitti öylece bekliyor şu an arşivde yaklaşık 4 ay kadar oluyor acaba ne zaman sonuç alırım?