Analık Halinde Çalışma ve Süt İzninde Yeni Düzenleme

Analık Halinde Çalışma ve Süt İzninde Yeni Düzenleme

Haftalık Çalışma Süresinin Yarısı Kadar Ücretsiz İzin Hakkı Geliyor

6663 Sayılı Kanun 22. maddesi ile 4857 Sayılı İş Kanunun 74. maddesinde yeni fıkra eklenmiştir. Analık Halinde Çalışma ve Süt İzninde Yeni Düzenleme kapsamında eklenen madde ile “Doğum sonrası ücretsiz yarı zamanlı çalışma“ konusunda düzenlemeye gidilmiştir.

MADDE 22- 4857 Sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler, maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra, maddenin mevcut beşinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hali izni kullandırılır.”

“Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum halinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.”

“Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme halinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir.”

“Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır.”

Çalışma Süresinin Yarısı Kadar Ücretsiz İzin

74. maddeye eklenen fıkra ile, Doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren kadın işçiye, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiye istekleri halinde;

  • Birinci doğumda 60 gün,
  • İkinci doğumda 120 gün,
  • Üçüncü doğumda 180 gün,

Süre ile haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30 gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.

Ücretsiz izin verilen sürelerde süt izni hükümleri uygulanmayacaktır.

Yukarıda belirtilen sürelerde ücretsiz izin kullanan ebeveyne 4447 Sayılı Kanunun Ek Madde- 5 hükmüne istinaden “yarım çalışma ödeneği” verilir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Pandemi nedeniyle geçerli kabul edilen süresi geçmiş engelli raporları için yenileme süreci başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir