Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemleri
Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemleri

Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemleri

Aylık maktu ücretle çalışan işçilerin hastalık nedeniyle iş göremez oldukları durumunda ücretinden kesinti yapılması konusu her zaman tartışma yaratmıştır. Maktu ücret, işçinin çalışsa da çalışmasa da tam ay ücretinin kendisine ödendiği ücreti ifade ettiğinden, 2 günden uzun raporlar için işçinin geçici iş göremezlik ödeneğini işveren getirmesi bekleniyordu. Kimi işverenler ise maktu ücret olmasına rağmen istirahatli günlerin ücretini işçiye ödemiyordu. Geçici iş göremezlik ödeneklerinin mahsuplaşma işlemleri ile ilgili yaşanan bu sorunun çözümü artık SGK ile bir protokol imzalayarak çözülebilecek.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Geçici iş göremezlik ödeneği, hastalık durumunda işçilerin sağlık kuruluşlarından aldıkları istirahat raporlarına karşılık yatarak ya da ayakta tedavi olması fark etmeksizin, 2 günü aşan tüm süreler için işçinin hesabına ödenir. Bu ödeneğin sağlanabilmesi için işveren kısa vadeli sigorta kolları bakımından işçisini sigortalar.

İşçiler, istirahatli olup çalışamadıkları günlerin ücretlerini SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği olarak alırlar. Bu durumda işverenler iki yol izleyebilirler.

  • İşçiye istirahatli olduğu günler için ücret ödemesi yapmazlar.
  • Ya da işçilere ücretlerini tam ödeyip işçiden geçici iş göremezlik ödeneğini işverene geri getirmesini isterler.

Birinci durum aylık maktu ücretli işçiler için soruna sebep olmaktadır. İkinci durum ise takip güçlüğü sebebiyle çoğu zaman işçiden ödeneğin tahsil edilememesine sebebiyet vermektedir.

Bunun çözümü kamu sektöründe uygulanan ayrıca toplu iş sözleşmesi ile çalışan işyerlerinin yararlanabildiği protokol yönteminin özel sektör işyerlerine de uygulanabilmesi ile mümkün olacak.

Mahsuplaşma İşlemi Nasıl Gerçekleşecek?

Tüm özel sektör işverenleri talep etmeleri halinde bu sistemi kullanarak geçici iş göremezlik ödeneklerini daha kolay mahsup edebilecekler.

İşverenler, her işyeri için ayrı olmak üzere, bağlı bulundukları SGK İl Müdürlükleri ile “Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Protokol” imzalayacak. Protokolü imzalayarak sosyal güvenlik merkezinin ilgili birimine bırakan işverenler, sözleşmenin SGK il müdürü tarafından imzalanması ve genel merkeze iletilmesi ile mahsup işlemlerine başlayabilecek.

İş göremezlik ödenekleri doğrudan işverenin hesabına gönderilmek yerine işverenin SGK borçlarından mahsup edilecek. Mahsuptan yararlanabilmek için öncelikle işverenin işçinin istirahatli günlerinin ücretini tam olarak yatırması ve prim günlerini tam bildirmesi gerekmektedir. Bu şart sağlanmışsa, işçi adına SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin hesabına ödenmeyip işverenin cari ay primlerinden mahsup edilecektir.

Mahsup işleminin gerçekleşebilmesi için aylık prim hizmet bildirgesinde “istirahatli olunan günlerde çalışmamıştır” kısmını işaretlemesi gerekmektedir.

İşyerinin kapanması durumunda mahsup edilecek bir SGK borcu da yoksa ödenekler işverene iade edilir.

“Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Protokol” örneği için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Temaslılarda İş Göremezlik Raporu

Temaslılarda İş Göremezlik Raporu

Covid-19 testi pozitif olanlarla temasta bulanan kişilerin de 14 gün karantinaya girmesi gerekiyor. Peki bu 14 gün için rapor alınabiliyor mu, alınıyorsa hangi kurumdan?

1 yorum

  1. Merhabalar,

    Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin Mahsuplaşma İşlemleri ile ilgili yazınızın ekinde bulunan protokol ile ilgili bugün Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüştük.

    Aynı sicil numarasında mavi ve beyaz yakalı çalışma arkadaşlarımızın bulunduğunu, firma olarak sadece beyaz yakalı arkadaşlarımızı maktu ücretli çalıştırdığımız için onları bu kapsamda değerlendirmek istediğimizi, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği hakkında sorumuz oldu.

    Fakat kurum böyle bir şeyin mümkün olmadığını, istirahatli günlerde çalışılmamıştır olarak bildirim yapıldığında istirahat günü sonucunda SGK prim gün sayısı eksik yada tam yatıp yatmadığına bakılmaksızın ödemin protokole istinaden işveren hesabına ödeneceğini söyledi.

    örneğin 5 gün gün raporlu olan bir çalışanımızın aylık prim ve hizmet belgesinde SGK ünü 30 olarak gözükmüş işe ödeme işverene yapılsın, eğer 25 gün SGK pirimi yatırılmış ise ödeme çalışanın şahsi adına yapılsın. böyle bir ayrım sizce olabilir mi?.

    Bu konuya istinaden değerleri görüşlerini talep ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir