Engelli Raporlarının Süresi Uzatıldı Mı?
Engelli Raporlarının Süresi Uzatıldı Mı?

Engelli Raporlarının Süresi Uzatıldı Mı?

İnsanlara Pandemi döneminde kolaylık sağlamak için devletin birçok düzenlemesi oldu. Özellikle devlet hastanelerinin yoğunluğunu azaltmak, sağlık hizmeti veren kuruluşları rahatlatmak için planlamalar yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da yine bu kurumları rahatlatacak bir kararı geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Engellilerin sağlık raporlarının geçerliliğini 1 Ocak’a kadar uzattığını duyurmuştu. Peki, süre uzatımı hangi alanları etkileyecek? Rapor süresinin sona ermiş olsa bile, bordroda engelli vergi indirimi uygulanmaya devam edilecek mi?

Süresi Geçen Raporlar Hangi İşlemlerde Geçerli Sayılacak?

Bu konu ile ilgili Bakan’ın sözlü bir açıklaması var. Yasal bir düzenleme ile değil, kurumun kendi kararı ile uygulanıyor. SGK ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasında da duyuru olarak bu sözlü açıklama yer alıyor.

Bknz.http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/Haberler/haber_20200907_11

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-sureli-raporlar-ile-evde-bakim-yardimindan-ve-engelli-ayliklarindan-yararlanan-engellilerimizin-raporlari-ikinci-bir-duyuruya-kadar-gecerli-sayilacak/

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamasına göre, kronik hastalığı, yaşlı aylığı ya da engelliliği nedeniyle alınmış 1 Ocak 2020 tarihinde sonra eren sağlık raporları ikinci bir duyuru oluncaya kadar geçerli sayılacak. Bu uygulama ile;

  • Kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenletmelerine de gerek kalmadan ilaçlarını temin etmesi,
  • Evde bakım yardımı alanların raporlarını yenilemeye gerek kalmadan bu yardımları almaya devam etmesi,
  • Engelli aylıklarından yararlanmaya raporlarını yenilemeden devam etmesi mümkün olacak.

Süre uzatımı en başta Haziran 2020’ye kadar öngörülmüştü. Fakat son açıklamalarla ikinci bir duyuruya kadar uygulanması kararı alındı.

Engelli Vergi İndirimi Raporlarının Süresi Uzatıldı mı?

Raporların uzatılması ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmuyor. Süreç sadece aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanının sözlü açıklaması ile işletiliyor. Açıklamalar gereği, süresi geçmiş raporların geçerli kabul edilmesi sadece Kurum’un kendi hizmetleri ile alakalı durumlar için geçerli.

Engelli vergi indirimlerinde, sağlık raporları sadece başvuru sürecinde vergi dairesine teslim edilen başvuru evraklarından birisi. İş yerinin bağlı bulunduğu vergi dairesi bu başvuru üzerine, işverene gönderdiği yazıda, raporun süresine de bakarak vergi indiriminin hangi tarihe kadar uygulanacağını tespit ediyor. İşverenin bordro işlemlerinde dikkate aldığı tarih de, vergi dairesinden gönderilmiş bu yazıdaki son tarih. Dolayısıyla sağlık raporunun süresi ile ilgili işverenler herhangi bir işlem yapmıyor. Bu durumda, raporların geçerli kabul edildiği görüşünün Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da duyurulması gerekiyor. Böyle bir duyuru henüz olmadığı için, bordroda engelli vergi indirimlerinin vergi dairesinden iletilen yazıda belirtilen son tarihi geçmeyecek şekilde uygulanması gerekiyor. Raporların geçerliliği yalnızca yukarıda belirttiğimiz durumlar için geçerli.

Resmi bir düzenleme olmadığı ve diğer bakanlıkların görüş ve uygulamalarının Gelir İdari Başkanlığını bağlamadığı için sağlık raporu biten çalışana vergi indirimin uygulanması hatalı olacaktır.

Raporu ve engelli vergi indirimi için belirlenmiş süresi sona eren çalışanın, yeniden vergi dairesine başvuruda bulunarak indirim yazısı talep etmesi gerekiyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Pandemi nedeniyle geçerli kabul edilen süresi geçmiş engelli raporları için yenileme süreci başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir