ne kadar prim okadar ücret

Prime Göre Maaş Reformu

SGK Başkanı Fatih Acar, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın düzenlediği toplantıda Sosyal Güvenlik Reformuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Acar, ülkemizde 10 milyondan fazla emeklimiz olduğunu, bu durumun Sosyal Güvenlik açıklarına neden olduğunu iletti. Sosyal Güvenlik Reformuyla getirilen ve getirilecek olan düzenlemelerle bu açığı azaltmaya sistemin işleyişini düzeltmeye çalıştıklarını ifade etti.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun dört ana bileşenden oluştuğunu ve bunların,

  • Tek emeklilik sisteminin kurulması,
  • Genel sağlık sigortası,
  • Kurumsal yapının hayata geçirilmesi
  • Primsiz ödemelerin toplu hale getirilmesi olduğunu, ilk üç bileşeni gerçekleştirdiklerini dördüncü bileşenle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çalışma yapılacağını belirtti.

Emeklilik sisteminde dikkate alınan ana parametrelerin; yaş, prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama oranı ve güncelleme kat sayısı olduğunu, yani artık ne kadar prim ödeniyorsa o kadar aylık alınabileceğini iletti. Reform sayesinde kişilerin geleceğe yönelik kaygılarının giderilmesini sağlayacaklarını belirtti.

SGK Başkanı Fatih Acar, “Daha evvel 38’inde insanlar emekli ediliyordu. 20 sene sistemde bırakılıyor, 40 sene ödeme yapılıyordu. Yine 25 senede emekli olan birini göz önüne alalım. Bu insan 22 sene asgari ücretten ödeme yapıyor son 3 senede normal ödemeye dönüyor. Emeklilik aylığında son 3 sene temel alınıyor. Biz, bu yanlışların faturasını ödüyoruz. Keşke Türkiye bunları yapmamış olsaydı. Keşke imkânlarımızı olumlu yerlere kanalize etseydik. Yine Türkiye’nin tamamı genel sağlık sigortası kapsamında. Çocuklar ya da gençler 18’ine kadar, okuyorlarsa 25’ine kadar sigorta altında. Burada ana ve babalarının sigortalı olup olmadığına da bakılmıyor”

“2008’den bu yana 1 milyon 63 bin 189 insan kayıt altına alındı. Burada bankalar, kamu kurumları ve diğer kurumlarla bilgi alışverişinde bulunduk. Bu devam ediyor. 62 kurumla yaptığımız protokol var. Kimi bilgiler bilgi işlem ortamında, kimileri manuel geliyor. Yine Alo 170 servisimiz var. Alo 170, sosyal güvenlik konusunda soruların sorulacağı kayıt dışı ihbarların bildirileceği bir hat. Biz bunun bir ilde hizmete sunduk, orada 100 eleman çalışıyor, ikinci bir ilde daha açacağız. Orada da 100 eleman çalışacak.”  dedi.

Sigorta primlerini vaktinde ödeyenlere de teşvikler sunduklarını belirten Acar, “5510 sayılı yasa reform yasasıdır. Biz, 2008’den sonra bu teşviği vermeye başladık. Borcu olmayanlara, kayıt dışı istihdam yapmayanlara 5 puan sigorta prim indiriminden faydalandırdık. Bu, önemli bir indirim olup vergisini devamlı ödeyenler için buna benzer teşvik getirilmesi yararlı olacaktır.” şeklinde bilgi verdi.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?