2018 Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı

Başbakan Binali Yıldırım’ın imzası ile 22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/3 sayılı Genelge doğrultusunda 2018 Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı kabul edilerek, devlet politikalarının ve bilhassa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüteceği çalışmaların bu bağlamda düzenleneceği açıklandı.

2017’de Başlayan Program Devam Edecek

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl 2017-2023 yıllarını kapsayan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” yürürlüğe girmişti. Program kapsamında çocuk işçiliğini önleyici temel strateji, faaliyet ve bu faaliyetlerden sorumlu olan / işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar ile faaliyetlerin tamamlanma süreleri belirlenmişti. Faaliyet takibi yılda iki kez düzenlenen İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantıları aracılığıyla gerçekleşmeye başlamıştı. Yapılan çalışmaların akabinde toplum nezdinde duyarlılığın artırılması adına 2018 yılı “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edildi.

ILO Rakamları Ne Diyor?*

2013 yılında yayımlanan Küresel Tahminler ve Eğilimler (2000-2012) ILO-IPEC raporunda yer alan istatistikler ise, çocuk işçiliğinin dünyada da büyük bir problem olduğunu kanıtlar nitelikte.

  • Dünyada çalışan çocuk sayısı 2000 yılından bu yana üçte bir azaldı. 246 milyondan 168 milyona inen çocuk işçilerin yarısından fazlası, yaklaşık 85 milyonu, tehlikeli işlerde çalışmakta.
  • Çocuk işçiler en çok Asya ve Pasifik’te yer alıyor. Toplam çocuk nüfusunun % 9,3’üne karşılık gelen 78 milyon rakamından bahsediyoruz. Sahra Güney Afrika ise, 59 milyonluk rakamla çocuk işçiliğinin en yaygın görüldüğü bölge olarak dikkat çekiyor.
  • Latin Amerika ve Karayipler’de 13 milyon, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 9,2 milyon çocuk işçi var.
  • Çocuk işçiliğinde başı, tarım sektörü çekiyor. 98 milyon çocuk işçinin yer aldığı tarım sektörünü 54 milyon ile hizmet ve 12 milyon ile sanayi sektörleri takip ediyor. Çocukların büyük kısmı ise, kayıt dışı ekonomide çalışıyor.
  • Erkek çocuklarda 2000 – 2012 yılları arasında % 25, kız çocuklarda ise % 40 oranında çocuk işçiliği azalmıştır.

 

* Kaynak: Küresel Tahminler ve Eğilimler 2000 – 2012 (ILO-IPEC, 2013)

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

KÇÖ'den yersiz yararlanma ile ilgili yasal düzenleme geldi. Peki yasal düzenlemede kimlere, hangi yaptırımlar uygulanacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir