İşsizlik Rakamları Düşüyor mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu; son dönemde kamuoyunun gündemini hayli meşgul eden “ İşsizlik rakamları düşüyor mu? ” sorusunun cevabını Meclis’te verdi.

2017 yılı Ekim dönemini bitiş, aynı yılın Ocak ayını ise başlangıç olarak ele alan Sarıeroğlu, işsizlik oranının 1,5 puan azalıp toplamda % 10,3 seviyesinde gözlemlendiğini ifade etti. Bakan Sarıeroğlu; Türkiye İş Kurumu’nun yürüttüğü mesleki eğitim kurslarının, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programlarının yanı sıra istihdamın korunması ve artırılması yönünde yapılan devlet girişimlerinin bu bağlamda büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

TÜİK Verileri

TÜİK verileri de Bakan Sarıeroğlu’nu doğrular nitelikte. 2017 yılının Ocak ayında stajyer ve kursiyer sayısı hariç zorunlu sigortalı çalışan sayısı 13 milyon 115 bin 945 iken; Ekim ayında 14 milyon 644 bin 895 olarak belirtildi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaşlardaki işsiz sayısı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 360 bin azalma gösterirken işsizlik oranında 1,5 puanlık azalma gözlendi.

Keza tarım dışı işsizlik oranı Ekim ayında 1,8 puanlık azalışla % 12,3 olarak tahmin edilirken, aynı ayda 15-24 yaş grubunun genç işsizlik oranı ise 1,9 puanlık azalmayla % 19,3 olarak ifade edildi. İşsizlik ise 15-64 yaş grubunda 1,5 puanlık azalmayla % 10,5 olarak gerçekleşti.

İstihdam Ne Durumda?

İstihdam edilenlerin sayısı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 378 bin artarken istihdam oranı ise 1,4 puan yükselerek % 47,6 olarak gözlendi.

Ekim ayında herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışanların oranı ise bir önceki yıla göre değişim göstermeyerek % 33,9 olarak sabit bir oranda kaldı.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

24 Yaş Altı Üniversite Mezunu Yarım Milyon Genç İşsiz

Sorun bitmiyor, bitecek gibi de görünmüyor. Tam aksine, sorun gün geçtikçe büyüyor… Genç nüfustaki işsizlik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir