SGK’nın Ş Koduna Dikkat

Emekliliği yaklaşanların, e-devlet kontrolü sırasında karşılarına çıkan SGK’nın Ş Koduna Dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, bazı günler ve ayların yanına konulan “Ş” kodu ne anlama geliyor?

“Şüpheli” anlamında kullanılan Ş kodu, emeklilik işlemlerinden bir süre sonra karşınıza işlemin iptali ve emeklilik hakkı için yeniden hizmet süresi talebi ile karşınıza çıkabiliyor. Kısa bir süre önce yürürlüğe konulan bu kod, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni denetim uygulaması ile aktiflik kazandı.

Turuncu Renkli İşyerleri Tehlikede

Sigortalılar hakkında gerçek dışı hizmet süresi bildirme ve birleştirme yapılmaması için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programı’nda “sahte işyeri”, “kontrollü işyeri” ve “şüpheli işyeri” olarak bildirilen hizmetler turuncu renk ile gösterilirken; şirketin sahte olmadığı veya hizmetin gerçek olduğu kanıtlanırsa emeklilik geçerlilik kazanıyor.

Şirketler hakkındaki incelemeler sonuçlanana dek çalışma süreleri “Ş” kodu ile cetvelde görünürken, incelemeler için asgari bir sonlanma süresi belirtilmedi. Emeklilik konusunda şimdilik kimseye bir kısıtlama getirilmezken, çalışanın şirketteki hizmetleri sahteyse veya şirketin kendisi sahte çıkarsa; geride kalan prim süresi emeklilik için gerekli asgari sürenin altına düşüyorsa bağlanmış olan emeklilik aylığının iptali söz konusu olacak.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir