Anayasa Mahkemesi Kararı – İşçinin Yazışmalarının İncelenmesi ile Yapılan Fesih
Anayasa Mahkemesi Kararı – İşçinin Yazışmalarının İncelenmesi ile Yapılan Fesih

Anayasa Mahkemesi Kararı – İşçinin Yazışmalarının İncelenmesi ile Yapılan Fesih

Çalışanların iş hayatlarındaki gereksinimlerini gidermek adına, işverenlerce, çalışanlara çeşitli araçlar tahsis edilebilmektedir. Örneğin çalışanların iş amaçlı kullanabilmesi adına telefon, laptop, otomobil vb. araçların tahsis edildiği iş hayatında sıklıkla görülmektedir. Bu araçların çalışanlar tarafından bazen özel yaşamda da kullanıldığı görülmekle birlikte, işverenlerin bu araçlara müdahale etmesinin/kontrol etmesinin hukuki açıdan uygunluğu tartışılmaktadır.

Konuya ilişkin olarak, geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi, işverenin çalışanına verdiği telefondaki mesajları okumasını hak ihlali olarak değerlendirdi. İlgili davada, özel bir şirkette çalışan işçiye işverence temin edilen telefona işverenin bakması ve mesaj içeriğini okuması nedeniyle işçi, işverenin kendisini işten çıkarttığı öne sürerek işe iade davası açtı. Mahkeme tarafından işveren haklı görüldü. Telefonunun işveren tarafından verilmesi nedeniyle anılan yazışmaların işverence temininin hukuka uygun olarak elde edildiği belirtildi. İstinaf mahkemesi de cep telefonunun işverene ait olduğu, sadece görev nedeniyle ve iş amaçlı olarak kullanılması gerektiği, özel amaçlı haberleşme ve işler için kullanılmaması gerektiği hususlarını vurguladı. Son olarak Anayasa Mahkemesine başvuruldu ve Mahkeme tarafından, mesajlaşmanın kişisel olarak kullanılabileceği, telefonun denetlenmesinin özel hayata ve haberleşme gizliliğine aykırı olduğu öne sürüldü. Anayasa Mahkemesi, cep telefonu mesajları nedeniyle işten çıkartılan çalışanın işe iade davasını reddeden iş mahkemesi kararını da bozdu. Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği belirtildi.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

2 yorum

  1. Şirket tarafından iş için kullanılmak üzere personele verilen cep telefonu ile ofiste veya evde, yine şirket tarafından tahsis edilmiş bilgisayarın kullanım amaçları birbirinden farklı değildir. Anayasanın bu kararına göre personelin bilgisayarını da işveren denetleyemeyecek mi? Personel kendisine tahsis edilen bu tür haberleşme cihazlarını veya araçları kendi özel işleri için kullanamayacağını bilmesine rağmen kullanıyorsa o da işverenin hakkını ihlal ve/veya suistimal değil midir? İşveren bu durumda personelin çalışmalarını nasıl denetleyecek?

  2. yargı kararları ile ilgili haber yaparken
    Mahkeme Kararının tam künyesini vermeniz
    çok faydalı olur.
    atuf yapmak ya da kararı okumak
    başka türlü nasıl mümkün olabilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir