İSG-KATİP Sisteminde Yeni Güncellemeler
İSG-KATİP Sisteminde Yeni Güncellemeler

İSG-KATİP Sisteminde Yeni Güncellemeler

İş sağlığı ve Güvenliği alanına yönelik olarak e-devlet işlemlerinin yürütülebilmesi amacıyla, 2010 yılından itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı geliştirilerek kullanılmaya başlanmıştır. Böylece, işyerleri ile iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışanların hizmetlerinin takibi, denetimi gibi birçok işlem elektronik ortamda yürütülmeye başlanmıştı. Uygulamanın artan gereksinimlere, değişen mevzuata uyum sağlayabilmesi için, teknik özellikleri ve bilişim altyapısı geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi, İş Sağlığı ve Güvenliği İstişare Toplantısında, İSG -KATİP sisteminin geliştirildiğine yönelik bilgi verildi. İSG-KATİP sisteminde yapılan yenilikler şöyledir;

  • Yeni İSG -KATİP sistemi, Kamu kurum ve kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin işlemlerini e-devlet üzerinden yapmasına imkân sağlayacaktır. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmelerine ilişkin iş ve işlemler e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
  • İSG Katip sistemi, mobil arayüzü ile uygulama olarak kullanıma açılacak, böylece erişim imkanı artırılmış olacaktır. 2022 yılı sonunda Android ve IOS platformlarından uygulamaya erişim yapılabilecektir. Uygulama, kullanıcıların daha kolay işlem yapmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
  • Yeni Kâtip sistemiyle birlikte Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) sözleşmeleri güncelleyebilecek, işyerinin çalışan sayısına ilişkin sigortalılık bildirimleri görüntülenebilecektir.
  • Sistemde kayıtlı olan “Mernis Kimlik Bilgileri”, “SGK İşyeri Tescil Bilgileri”, “Mezuniyet Bilgileri”, “E Bildirge Kullanıcısı”, “Nace Kodu ve Tehlike Sınıfı” gibi bilgiler kullanıcılar tarafından güncellenebilecektir.
  • Diğer kamu kurum ve kuruluşlar ile elektronik ortamda bilgi akışı sağlanarak, mezuniyet belgesi, ticaret sicil belgesi gibi belgelere ilişkin resmi bilgiler doğrudan elektronik ortamda temin edilebilecektir.
  • Yeni yazılımla beraber, kullanılmakta olan birden fazla portal tek çatı altında toplanacak, İSG -KATİP ismiyle “https://isgkatip.csgb.gov.tr” adresinden işlemler yapılabilecektir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında sahadan alınan veriler yeni İSG-KATİP üzerinden de gönderilebilecektir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir