Geçici İş Göremezlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SSGSS) gereği , çalışanların brüt ücretleri esas alınarak işyerinin tehlike derecesinin gerektirdiği oranda % 1 – % 6,5 kısa vadeli sigorta kolları primi kesilmektedir.

Kesilen bu primler; sigortalıların; iş kazası, meslek hastalığı, analık veya hastalık halleri nedeni ile işe devam edememeleri durumunda kendilerine geçici iş göremezlik ödeneği verilişinin finansmanında kullanılmaktadır.

Sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için;

Sigortalılık niteliğinin sona ermemiş olması, iş göremezliğin başladığı günden önceki 1 yılda en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması, kurumca yetkilendirilmiş SGK hekim veya sağlık kurumlarından rapor alınmış olması gerekmektedir. İş kazası ve meslek hastalığı nedeni ile geçici iş göremezlik ödeneği bağlanması gerektiğinde ilk günden itibaren ödenek verilmekte, 90 gün prim ödeme şartı aranmamaktadır. Hastalık nedeni ile geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiğinde, iş göremezliğin üçüncü gününden, analık halinde ilk günden itibaren ödenek verilmektedir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Meslek kodları ile ilgili yapılan yeni güncelleme ile bazı meslek kodlarının tehlike derecesi değişirken, bazı iş yerleri tehlike listesine eklendi.