Genel Sağlık Sigortası Primlerinde Önemli Duyuru
Genel Sağlık Sigortası Primlerinde Önemli Duyuru

Genel Sağlık Sigortası Primlerinde Önemli Duyuru

Hemen hemen birçok vatandaşımızın eleştirdiği fakat giderek de alıştığı uygulamalardan birisi de genel sağlık sigortası uygulaması olmuştur. Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak  2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak tüm vatandaşlarımızı kapsamaktadır. Yani “ben genel sağlık sigortasından faydalanmak istemiyorum, onun için prim ödeyemem”, “benim özel sağlık sigortam var, neden genel sağlık sigortası primi ödeyeyim ki?” tarzında sorular ve yorumlar dahi genel sağlık sigortasından bizi muaf tutmamaktadır.

Kimi zaman direk genel sağlık sigortalısı olarak prim ödeme yükümlüsü olmaktayız, kimi zaman da sigortalılık statümüz gereği işçi-işveren birlikte genel sağlık sigortası ödemekteyiz.

Genel Sağlık Sigortası Prim Ödemelerinde Değişiklikler Yaşandı

Genel sağlık sigortası primlerinin yani kısaca GSS primlerinin ödenmesi, ilk dönemlerde prim tutarları gelir grubuna göre kademeli olarak değişkenlik gösteren bir prim ödeme yükümlülüğüydü. Daha sonrasında tek tip prim tutarı belirlenmesine karar kılarak, 01.04.2017 tarihinden önce ödenmemiş GSS primlerini yapılandırma imkanı getirilmiştir. Bu sayede GSS prim ödeme yükümlüleri ödenmemiş GSS prim borcunun gecikme zammı ve cezaları silinmiştir.

01.04.2017 tarihi öncesine ait gecikme zammı ve gecikme cezası silinen bu borçlar, aylık sadece 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanmış ve son ödeme tarihi ise 30.04.2018 olarak belirlenmiştir. Gecikme zammı ve gecikme cezası silinen GSS prim borçlarının 30.04.2018 tarihine kadar ödenmemesi halinde, 01.04.2017 tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk edeceği çok önemli duyuruyu aşağıda paylaşıyoruz.

SGK GSS Prim Son Ödeme Tarihini Tekrar Hatırlatan Bir Duyuru Yayınladı

“Ülkemizde ikamet eden ve herhangi bir kapsamda sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşlarımız hakkında uygulanan Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan vatandaşlarımızın 01.04.2017 tarihi öncesi ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borçları 6824 sayılı Kanun ile başvuru şartı aranmaksızın yapılandırılmıştır.

Kendilerine gelir testi başvurusu tebliğ edildiği halde gelir testine hiç başvurmamış genel sağlık sigortalılarımızın 02.04.2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) gelir testine müracaat etmeleri ve gelir testi sonucu gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi durumunda genel sağlık sigortası prim borçları silinecektir.

Yapılan gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan Genel Sağlık Sigortalılarımızın 01.04.2017 tarihi öncesine ait gecikme zammı ve gecikme cezası borçları silinmiştir. Gecikme zammı ve gecikme cezası silinen bu borçlar, aylık sadece 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanmış ve son ödeme tarihi ise 30.04.2018 olarak belirlenmiştir.

01.04.2017 tarihi öncesine ait prim borçları e-devlet üzerinden veya Kurumumuza müracaat edilerek öğrenilebilmekte, Kurumumuzla anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da internet üzerinden internet bankacılığı veya kredi kartı ile “GSS 6824 Prim Tahsilatı” menüsünden ödenebilmektedir. Söz konusu borçların 30.04.2018 tarihine kadar ödenmemesi halinde, 01.04.2017 tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk edecektir. ”

Kurumun konuyla ilgili yayınladığı Basın Bültenine ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?

2 yorum

  1. suriyeliler bedavaya her hizmetten yararlansın,hastanede öncelikli olarak bedavaya bakılsın,sigorta bağkur pirim sorulmasın,bizler gss adı altında soyulmaya devam ederim. Ne güzel dünya!!

  2. Merhaba 16.01.2006 tarihinde ise başladım 5200 pirim gün sayım var tazminatımı alıp işten ayrilabirmiyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir