memur-evlilik-yardimi

Memura 8 Bin Lira Evlilik Yardımı Geliyor

Bir süredir doğumu ve çok çocuklu aileleri teşvik etmeye çalışan hükümetin paketlerinden, evlenecek memura 8 Bin TL değerinde yardım çıktı.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul’un, sendika ve hükümetin ortak olarak evlilik yaşının ilerlememesi nedeniyle üzerinde çalıştıklarını belirttiği yardımın Ekim ayından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Çocuklu ailelere kreş yardımı yapılması, doğuran kadına erken emeklilik verilmesi, doğum izninin yeniden düzenlenmesini içeren teşvik paketi bir süredir hükümet tarafından çalışılıyor. Paket içinde yer alan yeni düzenlemeler arasında ise, yaklaşık 2.6 milyon memuru yakından ilgilendiren “evlilik yardımının” da bulunduğu ortaya çıktı. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yeni bir uygulama olarak memurlara evlenme yardımının gündeme geleceğini söyledi. Düzenlemenin gerekçesini de Tonbul “Hükümetimiz çocuk sayısının artması istiyor. Bunun için de evlenilmesi gerekir. Ama Türkiye’de evlilik yaşı giderek ilerliyor, 25’ten 30’a çıktı, 30’dan da 35’e doğru gidiyor” sözleriyle dile getirdi.

Evlilik yardımının ilk evlilik sırasında verilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Tonbul, uygulamanın nasıl işleyeceğini de belirtti. “Devlet memuru maaş katsayısı binle çarpılır, bu da 8 bin TL’ye yakın bir rakam çıkar. O ederde evlilik yardımı yapılır.” diyen Tonbul, “İnsanlar bu yardımla eşya alırlar, düğün masraflarının bir kısmını karşılarlar. Küçük bir güvence olur” dedi.

Hükümetle yüzde yetmiş oranında uzlaştıklarını belirten Tonbul, bu maddi yardımın kaynağını ise hükümetin belirleyeceğini sözlerine ekledi.

Bu düzenlemelerin getireceği maliyet önemli bir soru işareti. Bunun için de, “işsize ödeme yapmak” için kurulan işsizlik sigortası fonu en güçlü aday. Fonda biriken 65 milyar 941 milyon TL düzenlemelerin maliyetini karşılayabilir.

657 sayılı devlet memurları kanununa göre, evli bulunan devlet memurlarına aile yardım ödeneği veriliyor. Bu yardım herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş için 1500, çocuklardan her biri için de 250 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilen rakam üzerinden ödeniyor. Aylık olarak ödenen aile ve çocuk yardımı, üvey çocuklar için de ödeniyor. Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanıyor.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Çalışma Barışında Artı ve Eksiler

Çalışma Barışında Artı ve Eksiler

1 Eylül Dünya Barış gününde ülkemiz açısından devlet – işçi – işveren sarmalında çalışma barışını …