buyuk-af-geliyor

SGK’dan Büyük Af Geliyor

2012 yılında uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında primini ödeyemeyenlerin gözü torba yasada.

18 yaşını doldurmuş, çalışmayan ve öğrenci olmayanların ödemesi gereken GSS prim borçlarına af haberi duyuruldu. Ocak ayında çıkarılması beklenen torba yasaya Çalışma Bakanlığı tarafından konulacak düzenleme ile 4 milyon kişinin borcunun silineceği bildirildi.

GSS primlerinden 8,5 milyar lira toplamayı hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kasasına bugüne kadar yaklaşık 300 milyon lira girdi. Af sonrasında vatandaş, sistem yeni devreye girmiş gibi prim borçlarını sıfırdan ödemeye başlayacak.

SGK, Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası affının detaylarını açıkladı. Ocak ayında meclise sunulması beklenen torba yasada yer alan prim affının ayrıntıları belli oldu. Bağ-Kur’a 2 yıldan fazla sürede borcu olanlara yapılandırma için 3 ay süre verilecek, bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlarına af çalışması heyecan yaşatırken, tasarının kapsamı merak konusu oldu.

BAĞ-KUR affı kimleri kapsayacak?

24 aydan fazla prim borcu olan kayıtlı kullanıcıları kapsıyor. 2 yıldan az borcu olanlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek. 2 yıldan fazla borcu olanların ise hem borcu hem de hizmeti silinecek.

BAĞ-KUR hesabı açılabilecek mi?

İleriki yıllarda bu hizmet hesabını canlandırma imkanı olacak. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. Bu düzenleme ile borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan binlerce esnaf da nefes alacak. İşveren prim borcu ile ilgili de çalışma var.

Yapılandırma için süre verilecek mi?

Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. Taksitle veya peşin olarak ödeme imkanı olacak. Başvuru yapılmazsa, 24 aydan sonraki hizmetler silinecek ve sigortaları durdurulacak. Bu uygulamanın esnafı icradan kurtarması öngörülüyor.

6111 yapılandırmalarını etkiler mi?

6111 sayılı düzenleme ile alacaklarını yapılandıranlar ödemelerini aksatmadığı sürece bir sorun olmuyor. Yapılandırmayı bozanlara dair bir düzenleme yok.

GSS borcunun faizi bitecek mi?

18 Yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirme imkanı getirilecek

{fcomment id=1681}

Hakkında iskanunu

Göz atın

Torba Yasa ile SGK Borç Yapılandırmaları

Torba Yasa ile SGK Borç Yapılandırmaları

Torba Yasa ile bazı SGK borçlarında yapılandırılmaya gidiliyor. Peki hangi borçlar kapsama alınmadı, gerekli şartlar neler?