engelli-adaya-calisabilir-soku

Engelli Adaya “Çalışabilir” Şoku

7 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de tanımı yapıldığı üzere; “Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleribakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri,”

Yukarıdaki tanımda yer alan “ve çalışabilir durumda” ifadesi önceki yönetmelikte yer almamaktadır. Bu yeni ifadeden dolayı, sağlık raporlarında İSTİHDAM bölümü boş olan engelliler tekrar engelli raporu almak zorunda kalacaktır.

ENGELLİ RAPORUNDA “İSTİHDAM” BELİRSİZLİĞİ

Engellilerin Kamu Kurumlarına atanmasını ön gören ve son olarak 07.02.2014 tarihinde 28906 sayılı Resmi Gazetede 2014/5780 Karar Sayısı ile yayınlanan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğinin yayınlanmasının ardından engelli raporlarındaki “rapor” belirsizliği soru işaretleri ve çeşitli yorumlara neden olmaya başladı.

27.04.2014 tarihinde tüm Türkiye genelinde yapılacak olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)’na başvurmak için yönetmeliğim 4.maddesinin (ç) bendinde engelli bireyi “doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri” ifade etmektedir. Bu ifadelere göre bireyin engelli statüsünde sayılabilmesi için %40 veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık raporu belirleyecektir denilmektedir. Fakat asıl sorun işte burada başlamaktadır. Kimi mevcut ve yeni alınan engelli raporlarında yer alan “İSTİHDAM” bölümünün “BOŞ BIRAKILMASI” veya “DEĞERLENDİRİLMEDİ” ifadesinin yer alması, sınava hazırlanan binlerce engelli adayının sınava giremeyecek düşüncesi yaratmakta ve bu sınav için ders çalışma politikalarında huzursuzluklara, çeşitli kaygılara düşmektedir. Ayrıca sınav öncesi engelli bireylerin mağdur olmaması için alınmış veya alınacak olan engelli raporlarında hangi durumda geçerli olacağının da bildirilmesi gerekmektedir.

Yaklaşan EKPSS öncesinde yaşanılan bu belirsizlikler ve ikilemlerin ÖSYM yetkilileri tarafından bir an önce açıklık getirilmesi ve kamuoyu ile paylaşması  engelli memur adaylarının sınav öncesi tek dileğidir.

(Kaynak: Memurlar.net)

Hakkında iskanunu

Göz atın

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Süreli Engelli Raporlarının Yenilenme Zorunluluğu

Pandemi nedeniyle geçerli kabul edilen süresi geçmiş engelli raporları için yenileme süreci başladı.