1-milyon-isciye-3bucuk-milyarlik-kidem

1.1 Milyon İşçiye 3.5 Milyarlık Kıdem

TBMM’de görüşmeleri devam eden torba tasarıya konulan taşeron işçilere kıdem ve yıllık ücretli izin garantisinin devlete getireceği maliyet netleşmeye başladı.

En az 3 yıllık olacak

Düzenlemeye göre kamuda taşeron işçi çalıştırmayı öngören sözleşmeler 1 yıl yerine artık 3 yıllık süreyle yapılacak. Sürenin uzaması sayesinde taşeron işçiler sözleşme bitiminde 3 yıllık kıdem hakkına kavuşacak. Ayrıca bu işçiler her bir yıl için 14 gün yıllık ücretli izin kullanacak. Ücretli iznin parası, devlet tarafından taşeron şirketlere ya nakden ödenecek ya da ihale bedeline yansıtılacak.

Asgari ücret kadar

Kamu kurum ve kuruluşlarında halen yaklaşık 500 bin, belediyelerde de 600 bin olmak üzere devlette toplam 1,1 milyon taşeron işçi çalışıyor. Bu işçiler her bir yıllık çalışmaları karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak edecek. Bugün itibariyle brüt asgari ücret 1071 lira. 3 yılın sonunda sözleşme bittiğinde her bir işçi 3 bin 213 lira kıdem tazminatı alacak. Devlette çalışan 1,1 milyon taşeron işçi için 3 yılın sonunda bütçeden yapılacak toplam ödeme ise 3 milyar 534 milyon liraya ulaşacak. Devlet bu tutarı şirkete değil doğrudan işçilere ödeyecek.

Özel sektörde yok

Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla sağlanacak olan 3 yıllık sözleşme zorunluluğu özel sektöre getirilmiyor. Dolayısıyla özel sektörde yaşanan kısa süreli sözleşmeler ve yıl içinde girdi-çıktı yöntemleriyle çalışanların kıdem hakkı gaspı pratikte devam edecek. Ücretli izin hakkının da yine benzer yöntemlerle uygulanamayacağı ifade ediliyor.

Ücretli izin parası 550 milyon lira

Kıdem tazminatının yanı sıra taşeron işçiler yılda 14 gün izne çıkarılacak. Bu işçilerin izinde geçirdikleri sürede taşeron şirketin aynı hizmeti başka işçilerle yerine getirmesi gerekecek. Bu da şirketler için ilave maliyet anlamına geliyor.14 günlük yıllık ücretli iznin işçi başına parasal karşılığı yaklaşık 500 liraya karşılık geliyor. Şirkete ödenecek İşçi her yıl iznini yapacak ancak bu iznin parası devlet tarafından şirketlere ödenecek. Bu yolla bütçeye binecek yıllık ek yük yaklaşık 550 milyon lirayı bulacak. Bunun 3 yıllık maliyeti de 1,7 milyar lirayı buluyor.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

Asgari ücretin belirlenmesi ile işverenlerin 2021 yılı işçilik maliyetleri de ortaya çıkmış oldu. Asgari ücret, …