176-sayili-maden-isyerleri-ile-ilgili-ilo-sozlesmesi-yasalasti

176 Sayılı Maden İşyerleri İle İlgili İLO Sözleşmesi Yasalaştı

Tahmini okuma süresi: 4 dk.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’nin onaylanmasına ilişkin karar verildi. 12.12.2014 tarih 29203 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan sözleşme yürürlüğe girdi. Maden Güvenlik Sözleşmesi ile birlikte işverenlerin üzerindeki sorumluluk artıyor.

MADEN GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ’NDE NELER YER ALIYOR

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Paketinin Yasalaşmasına az bir süre kala yürürlüğe giren 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi ile işverenlere, devlete ve hatta işçiye büyük oranda sorumluluk yüklemektedir.

176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi ile;

* Sözleşmeyle işverenler kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü altında.

* İşverenler riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemleri tasarlamak, kaza riskleriyle ilgili işçileri bilgilendirmek ve kaza olduğunda gerekli tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamak zorunda.

* İşverenler sözleşmeyle kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesinden de sorumlu hale getiriliyor.

* Sözleşme, hükümetlereyse teknik kılavuzların hazırlanması, denetimlerin düzenlenmesi, denetimlere ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin sağlaması ve kazaların etkili soruşturulması gibi yükümlülükler getiriyor.

* İşçilerin ve temsilcilerininse kazaları, riskli durumları bildirmek, güvenlik ve sağlıklarına ilişkin koşullara dair bilgi edinmek, güvenlik ve sağlık önlemlerinin karar süreçlerine katılmak gibi hakları ve yükümlülükleri var.

Hangi Ülkeler Bu Sözleşmeyi İmzaladı?

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 1995 yılında çıkarmış olduğu 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi 26 ülke tarafından kabul edilerek imzalanmıştır. Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve sözleşmeye imza atmıştı.
İlgili Resmi Gazete Yayımı için Tıklayınız.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Asgari Ücret ile İlgili Teşvikin Ayrıntıları Netleşiyor!

Tahmini okuma süresi: 4 dk.  2016 yılı için asgari ücretin brüt 1.647,00 TL tutarına yükseltilmesi …