Asgari Ücret ile İlgili Teşvikin Ayrıntıları Netleşiyor!

Tahmini okuma süresi: 4 dk. 

2016 yılı için asgari ücretin brüt 1.647,00 TL tutarına yükseltilmesi ile birlikte artan maliyetler, işverenlerde bir teşvik beklentisini de beraberinde getirmişti. Yeni asgari ücret tutarının işverene maliyetinin 110 TL düşürülmesi çalışmalarının kapsamı daha da genişletilerek tutarının 100 TL’ye çekilmesi ile ilgili meclis görüşmeleri hala devam etmektedir. Bakan’ın bizzat yaptığı açıklama ile teşvikten çok daha fazla sayıda kişi için faydalanılabilmesi adına kapsamının 2.550 TL matrah rakamına kadar yükseltildiği bilgisini sizlerle paylaşmıştık.

“Böyle bir durumda 8 milyon 770 bin kişi yararlanacaktı. Ancak asgari ücret alıp aynı zamanda 4 ikramiye hakkı olanların bir başka deyişle örgütlü işyerlerinde çalışanların teşvikten  yararlanamayacağı belirtildi. Bunun üzerine yapılan müzakereler sonucunda bir değerlendirme yapıldı ve 10.5 milyar TL’ye mal olan desteği başka bir boyuta taşıma kararı aldık. Toplam 2 asgari ücreti kapsayacak şekilde 2 bin 550 TL’ye kadar olan tüm brüt ücretleri dahil ettik.”

Maden İşçileri İçin Teşvik Kapsamı

Maden işletmeleri çalışanların en az iki asgari ücret tutarında ücretlendirilebildikleri ve haftada en fazla 37,5 saat çalıştırılabilmeleri nedeniyle işverenin artan yükü yeni teşvik ile beraber hafifletilecek. Linyit ve taş kömürü çıkaran özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmeleri, işçileri için 2 asgari ücret tutarı üzerinden yeni teşvikten faydalanabilecek.

Yeni İşyerlerinin Teşvikten Faydalanma Durumu

2016 yılında faaliyete başlayan işyerleri için hiçbir kısıtlama olmadan 2.550 TL matrahın altında kalan işçileri üzerinden teşvikten faydalanabilecekler.

2015 yılında faaliyet gösteren işyerleri için ise teşvik hesaplamasında 2015 yılı rakamları dikkate alınacak. Teşvik verilecek her ay için 2015 yılı aynı aydaki matrah tutarları üzerinden faydalanabilecektir.

Muvazaalı işlem yapılmasını önlemek için tüm işyerleri ayrıca incelenerek, hileli faydalanan işyerleri için cezai işlem başlatılacaktır.
Teşvik ile ilgili detaylar hala görüşülmeye devam ettiği için ilgili yasanın resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte sizleri tekrar bilgilendireceğiz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

6 puanlık ilave teşvikle ilgili beklenen haber geldi. Teşvikten yararlanma süresi 2021 yıl sonuna kadar uzatıldı.