İndirim Sırası İstihdam Vergisinde

İndirim sırası istihdam vergisinde

Vergi politikasında değişiklik yaparak oranları indirme yoluna giden Türkiye, kurumlar ve gelir vergilerinin ardından istihdam üzerindeki vergileri de düşürecek.

Maliye Bakanı Unakıtan’ın yaptığı açıklamaya göre istihdam üzerindeki vergiler 2006 yılı içerisinde düşürülecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CNN TÜRK’te yayınlanan Eğrisi Doğrusu Özel programında gazeteci-yazar Taha Akyol’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

“Alnımız açık, rahatız”

Meclis’te kendisi ve oğlu ile ilgili yapılan eleştirilere çeşitli kereler hem sözlü hem de yazılı olarak cevap verdiğini belirten Unakıtan, bundan sonra konu ile ilgili konuşmayacağını belirtti.

Unakıtan, “Onla buluştun mu bunla görüştün mü… İş mi yapacağım, bunlara cevap mı vereceğim… Ben artık bu tip tartışmalara yanıt vermeyeceğim. Ülkenin gündemi bu değil, gündem ekonomi. Muhalefetin iddiaları ceviz kabuğunu doldumuyor. Buyrun gidin yargıya birşey varsa. Bizim alnımız açık, biz rahatız.” diye konuştu.

En önemli konu işsizlik

Gündemlerindeki en önemli konunun işsizlik olduğunun altını çizen Unakıtan, Türkiye’nin işsizlik oranını sabit tutmak için dahi her yıl işgücüne katılan 500 bin kişiye ve tarımdan gelenlere iş bulması gerektiğini ifade etti. Unakıtan, şöyle konuştu:

“Yatırım ortamının iyileşmesi çok önemli. Yatırım yapılacak ki işsizliğe çare olsun. Biz tüm tedbirleri aldık bunun için.Ekonomik aktivitenin temeline özel sektörü koyduk.

Türkiye’de nüfus artışı çok. Her yıl işgücüne 500 bin kişilik katılım var. Ayrıca tarımdan sanayiye kayış var. İşsizliğin oransal olarak düşmesi dolayısıyla az oluyor. Ama her iş bulan artık düzenli buluyor. Gelecek sene iş  kaybetme korkusu yok artık. 2006’da hissedilebilir bir istihdam artışı olacağını tahmin ediyorum.”

Unakıtan, erken seçim ile ilgili bir soruyu da “2006’da seçim yok. Zamanında yapılacak. Erken seçim Türkiye’nin çok aleyhine olur” diye yanıtladı.

İstihdam üzerindeki vergiler iniyor

Vergi oranları ile ilgili de görüşlerini açıklayan Unakıtan, ‘vergi indirimi’ müjdesi verdi. “Sıra istihdam vergisinde” diyen Unakıtan, tarih olarak da 2006’yı işaret etti.

Unakıtan’ın açıklamaları şöyle:

“Bizim bundan sonra yapmamız gereken, mikro ekonomik tedbirlere başlamak. Üretim maliyetlerini düşürmek, istihdam vergisini azaltmak. Müteşebbisin vergisini düşürdük, sıra istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltmak. Bunu da 2006’da yapacağız.”

Türkiye’ye yabancı yatırım girişinin de süreceğini kaydeden Unakıtan, önümüzdeki sene bu rakamın 4 milyar doları aşacağını ifade etti.

OECD verilerine göre Türkiye, 30 OECD ülkesi içinde istihdam vergilerinin ağırlığı bakımından ilk sırada bulunuyor. Türkiye’de ücretlilerden alınan vergi ve sigorta primleri yüzde 42 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Portekiz’de yüzde 23.7, Slovakya’da 32.3, Çek Cumhuriyeti’nde 30.6, Japonya’da 23.2, Kore’de 13.6 ve İrlanda’da 7.4 seviyesinde.

Türkiye’de vergi tabanının geliştirilmesi yönündeki çabaların devam ettiğini söyleyen Unakıtan, kayıtdışının milli gelir içerisindeki oranının yüzde 35-36 seviyesinden yüzde 26’lara indiğine işaret etti.

Artık tüm vatandaşların Maliye’de kaydı olduğunu bileceğini kaydeden Bakan, “Vergiler vatandaş bazında takip edilecek artık.” dedi.

Doktorlara sıkı takip

Serbest meslek sahiplerinin faaliyetlerini denetlemek için yeni yöntemler geliştirdiklerini de söyleyen  Unakıtan, avukat ve doktorlarlarla ilgili yapılacak düzenlemeyi şöyle anlattı:

“Biz veritabanı geliştiriyoruz. Barolarla çalışıp bir avukat kaç davaya girmiş hepsini bileceğiz. Doktorların verdiği reçetelere protokol numarası koyulacak. Eczacılar da üzerinde protokol numarası olamayan reçeteye ilaç vermeyecek. Protokollü reçeteler eczanelerden otomatikman bize gelecek. Ayrıca pos makinası koyma mecburiyeti getireceğiz. Kredi kartı kullanıldığında otomatikman takibe geçiliyor ve işlemler çok kolaylaşıyor.”

Kaçak 10 yılda önlenecek

Hedeflerini “Vergileri artırmadan vergi gelirlerini artırmak” olarak açıklayan Unakıtan, bunun da ancak kaçağın kayıtaltına alınarak yapılacağını söyledi.

Unakıtan, “vergi kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine 10 yılda getireeceğiz. Akşamdan sabaha olmaz bu işler, denetim ve altyapı kuvvetlendirilecek” diye konuştu.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Dezavantajlı bireylere birçok ayrıcalık tanınıyor. Bunlardan birisi de emeklilik, işte şartları!