Doğal Afet Nedeniyle SGK Prim ve Vergi Ödemelerinde Sağlanacak Kolaylıklar
Doğal Afet Nedeniyle SGK Prim ve Vergi Ödemelerinde Sağlanacak Kolaylıklar

Doğal Afet Nedeniyle SGK Prim ve Vergi Ödemelerinde Sağlanacak Kolaylıklar

Ülkemizde yakın zamanda art arda yaşanan doğal afetler, hem doğaya hem bölgede yaşayan halka zarar verdiği gibi iş yerleri açısından da olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Bu olumsuzlukları bir nebze giderebilmek için iş yerlerinin vergi ve SGK ödemeleri ile iş yerlerine kolaylık sağlanacağı açıklamıştır. Bununla ilgili olarak hem medya da hem de Kurumların resmi duyuru kanalları aracılığıyla bilgilendirme yapılmıştır. Yazımızda, 9 Ağustos tarihi itibariyle belirlenmiş ya da sözlü ifade edilmiş afet bölgeleri için planlanan düzenlemelere değineceğiz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Yapılan/Yapılacak Olan Düzenlemeler

Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketi nedeniyle iş yerlerinin prim borçlarının ödenme tarihinde değişikliğe gidilmiştir. Artvin, Rize ve Düzce illerinin selden etkilenen ilçelerinde ödeme süresi geçmiş prim borçları ile 2021 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarına ilişkin prim borçlarının son ödeme süresi 31.01.2022 tarihine kadar ertelenmiştir.

Yangın felaketi nedeniyle Antalya, Mersin, Muğla, Adana ve Osmaniye illerimizin bazı bölgeleri “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı tarafından yangından etkilenen işverenlerle ilgili bir prim ödemesinin ertelenmesi konusunda düzenleme yapılacağı da duyurulmuştur. Henüz detayları resmiyet kazanmayan bu açıklamada, esnaf ve tarım kredi ödemelerinin erteleneceği bildirilmiştir. Ayrıca bölgedeki iş yerleri, KOSGEB Acil Destek Kredisi ve Faizsiz Esnaf Kredisi kullanarak zararlarını karşılayabilecektir.

Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi İlan Edilen İlçeler:

•             Antalya: Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş, Gazipaşa ilçelerinden yangından etkilenen tüm mahalleler

•             Muğla: Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinden yangından etkilenen tüm mahalleler

•             Mersin: Aydıncık ve Silifke İlçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

•             Osmaniye: Merkez ve Kadirli ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

•             Adana: Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan ilçelerinden yangından etkilenen tüm mahalleler

Yangın bölgeleri için bahsedilen SGK prim ertelemesinin hangi şartlarda ve ne şekilde yapılacağı ile ilgili detaylar Kurum ya da ilgili Bakanlık tarafından yayımlanacak resmi duyurularla netlik kazanacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Yapılan/Yapılacak Olan Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı yangın felaketinin yaşandığı bölgelerle ilgili bir duyuru yayımlamış, bazı ilçeleri mücbir sebep kapsamına aldığını duyurmuştur. Mücbir sebebin geçerli olduğu tarih ise yangının başlangıç tarihinden 1 Kasım 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar geçen süre olarak belirlenmiştir.

Mücbir sebep kapsamında, mücbir sebebin geçerli olduğu tarih aralığında;

•             Verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri,

•             Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri,

•             Yangın tarihinden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,

•             Yangın tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,

•             2021 yılı motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksit ödeme süresi

uzatılmıştır.

Mücbir sebebin geçerli olduğu tarih aralığında verilmesi gereken bu beyanname ve bildirimler 16 Kasım 2021 Salı günü sonuna kadar verilebilecek. Beyanname ve bildirimlerden tahakkuk eden vergiler ile yukarıda sıraladığımız yükümlülükler 30 Kasım 2021 Salı günü sonuna kadar ödenebilecektir.

Mücbir Sebep Kapsamındaki İl, İlçe ve Beldeler:

•             Antalya: Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş, Gazipaşa ve İbradı ilçeleri

•             Muğla: Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçeleri

•             Mersin: Aydıncık ve Silifke İlçeleri

•             Osmaniye: Merkez ve Kadirli ilçeleri

•             Adana: Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan ilçeleri

Mücbir sebep kapsamında belirlenmiş süre içerisinde verilmesi gereken 2021 yılı 2. geçici vergi beyannamesi verilmeyecektir.

Mücbir sebep kapsamında değerlendirilen yerlerdeki vergi mükelleflerinin vergi borçları, faizsiz 24 aya kadar taksitlendirilebilecektir. Bu haktan yararlanmak isteyen ve şartları sağlayan işverenlerin 16 Aralık 2021 Perşembe günü gün sonuna kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir