EYT’de Yaş Sınırı Kaldırıldı Gözler Emeklilik Detaylarında
EYT’de Yaş Sınırı Kaldırıldı Gözler Emeklilik Detaylarında

EYT’de Yaş Sınırı Kaldırıldı Gözler Emeklilik Detaylarında

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) son yılların en çok konuşulan konularından biri oldu. Son birkaç aydır yapılan ve henüz yasal çalışma detayları açıklanmayan konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi. Emeklilikte yaşa takılan sigortalılar ile ilgili herhangi bir yaş şartı olmadan, emeklilik prim sayıları ve sigortalılık süreleri şartlarının sağlanması halinde emekli olabileceklerini açıkladı.

EYT’de Yaş Şartı Yok Ama Sigorta Başlangıç Şartı Var

EYT’li olmak terimi; 08.09.1999 öncesinde sigorta başlangıçları bulunan vatandaşların, 1999 tarihindeki yasal değişiklikle yaş şartına tabi olmalarıyla başladı. Zira bu tarihten önce sigortalı işe girişleri bulunan vatandaşlar;

9 Eylül 1999 tarihinde 4447 Sayılı Kanun’la yapılan değişiklik öncesinde yaş koşulu aranmaksızın;

■ 4/a (SSK) sigortalıları 5.000 prim günü ve kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi,

■ 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları kadın ise 20 tam yıl (7.200 gün), erkek ise 25 tam yıl (9.000 gün) prim günü,

■ 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında iştirakçi olan kadınlar 20, erkekler 25 tam yıl hizmet süresi koşullarını sağladıklarında emekli olabiliyordu.

Yukarıdaki koşullar 23 yıllık aradan sonra tekrar sağlanacak ve gerekli koşulları sağlayan vatandaşlar emekli olabilecekler.

Gözler Aylık Bağlama Oranında

Yaş şartının kaldırılması ile özellikle 01.10.2008 tarihinde ve sonrasındaki tarihlerde çalışmaların çok düşük olduğu Aylık Bağlama Oranı (ABO) hakkındaki detaylara gözler çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile yaş şartının kaldırılması müjde olarak verilse de ABO oranı ve yasal değişiklik detayları konuya daha da açıklık getirecek.

Emekli Çalışanlara Prim Teşviki

Normal çalışanlar ile emekli çalışanlar yani sosyal destek primine (SGDP) tabi çalışanlar arasında işveren maliyetleri açısından fark bulunmaktadır.

Tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar açısından;

İşveren prim payı: %22,5

İşçi prim payı: %15

Toplam: %37,5

Emekli sigortalılar açısından;

İşveren prim payı: %22,5 (+2)

İşçi prim payı: %7,5

Toplam: %32 prim kesintileri bulunmaktadır.

Brüt ücret üzerinden işveren maliyetinde ise tüm sigorta kollarına tabi çalışanlarda, işveren prim payı %22,5 olmasına rağmen emeklilerde işveren prim payı %24,5 olarak hesaplanmaktadır.

EYT emekliliği işverenlerin prim paylarında da 5 puanlık hazine indirimi vb. bir teşvik verileceği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştur.

Bunun dışında kıdem tazminatı ödemeleri için işverenlere KGF destekli kredi paketinin de hazırlandığı verilen müjdeler arasında yer almaktadır.

Yaklaşık 2 milyon 250 bin EYT’li vatandaşın emekli olacağı duyurulurken, yaş şartının kaldırılması sonrası yasal düzenleme beklenmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir