Gelir Vergisi'nde Yeni Dönem
Gelir Vergisi'nde Yeni Dönem

Gelir Vergisi’nde Yeni Dönem

Gelir Vergisi’nde yeni dönem kapıda. Geçtiğimiz günlerde meclise sunulan yeni vergi paketi gündemin üst sıralarında bir süre daha duracağa benziyor. Önerilen tasarının kabulü halinde; Dijital Hizmet Vergisi, Değerli Konut Vergisi ve Konaklama Vergisi gibi yeni vergiler hayatımıza girecek.

Öte yandan mevcut Gelir Vergisi’nde de birtakım değişiklikler olacak. Yüzde 15, 20, 27 ve 35 olmak üzere toplam 4 dilimden oluşan gelir vergisine yüzde 40’lık yeni bir dilim daha eklenecek. Böylece Gelir Vergisi dilimleri 4’ten 5’e yükselmiş olacak. Bunların yanı sıra yürürlükte olan bazı uygulamalar da kaldırılacak.

Buna göre 2020 Gelir Vergisi oranları şu şekilde olacak:

18.000 TL’ye kadar%15
40.000 TL’nin 18.000 TL’si için 2.700 TL, üzeri için%20
98.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.000 TL, üzeri için%27
500.000 TL’nin 98.000 TL’si için 22.760 TL üzeri için%35
500.000 TL için 163.460 TL üzeri için%40

Getirilen değişikler arasında kimi gider kalemleri de bulunuyor. Kurum için kiralanan binek otomobillerin kiralama ya da bakım bedellerine de kısıtlama getirilecek. Kiralama yapılan her bir binek araç için aylık 5.500 TL’ye kadar, satın alınan her bir araç için ise ÖTV ve KDV bedellerinin toplamının en fazla 115 bin TL’ye kadar olan kısmı gider olarak gösterilecek. Ayrıca yine binek otomobillerin bakım masraflarının yüzde 70’inden fazlasında vergi indirimine gidilmeyecek.

Dijital Hizmet Vergisi

Daha çok yurt dışı menşeli olup, dijital ortamda faaliyet gösteren ve kâr amaçlı kuruluşların vergi vermesine yönelik bir uygulama olacak. Hazırlanan kanun tasarısına göre; Türkiye’de yıllık 20 milyon TL’nin üzerinde ya da dünya genelinde yıllık 750 milyon Avro’nun üzerinde hasılatı olan kuruluşlardan tahsil edilecek.

Tasarıda; mükellef olacak kuruluşun, dünya genelindeki hasılatını nasıl tespit edileceği belirtilmedi. Bu da, akıllarda soru işaretlerinin oluşmasını sağlıyor. Türkiye’de kayıtlı herhangi bir meskeni olmayıp, Türkiye’de iş yapan birçok dijital platform bulunuyor. Bu şekilde vergiye tabi olup, vergisini vermeyen kurumlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı önlemini, bu işlemlere taraf olanlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutarak alacak.

Dijital Hizmet Vergisi tutarı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Ayrıca söz konusu vergide herhangi bir indirime de gidilmeyeceği kaydedildi.

Konaklama Vergisi

Otel, pansiyon, kamping, tatil köyü, motel vs gibi tesislerin tüm hizmetlerini kapsayan yeni bir vergi de 1 Nisan 2020 itibariyle hayatımıza giriyor. Yüzde 2 olan bu vergi oranı kamu kurumlarının konaklama tesislerini ve öğrenci yurt veya pansiyonlarını kapsamayacak.

Değerli Konut Vergisi

Yeni gelen bir diğer vergi de pahalı konut sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüğünce değeri belirlenen yapıların vergi dilimleri şu şekilde olacak:

5 ila 7,5 milyon TL arasıBinde 3
7,5 ila 10 milyon TL arasıBinde 6
10 milyon TL ve üzeriBinde 10

Değerli Konut Vergisi Şubat 2020’de başlayacak. Şubat ve Ağustos aylarında, 2 eşit parçaya bölünüp ödenecek.

Hangi Düzenleme Kaldırıldı?

Öte yandan spor hakemlerine tanınan istisnalar da kalkacak.

Gelir Vergisi’nde yeni dönem değişikliklerinin tam haline ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir