Geriye Dönük Teşvik İşlemlerinde Bildirge Yüklemenin Son Günü Ne Zaman?
Geriye Dönük Teşvik İşlemlerinde Bildirge Yüklemenin Son Günü Ne Zaman?

Geriye Dönük Teşvik İşlemlerinde Bildirge Yüklemenin Son Günü Ne Zaman?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geriye dönük teşviklerden yararlanma süresinde bir kez daha değişiklik yaptı. Peki buna göre, geriye dönük teşvik işlemlerinde bildirge yüklemenin son günü ne zaman?

Daha önce 2015 yılında geriye dönük teşviklerden yararlanma işlemlerini “Genelge” ile kaldıran SGK, aleyhte açılan davalar sonrasında Yasa koyucunun 2018 yılında çıkardığı torba yasa ile geriye dönük teşviklerin düzenlenmesine esas teşkil edilen belgelerin yükleme tarihini 31 Mayıs 2020 olarak duyurmuştu.

Pandemi sürecinde hemen hemen her vergi süreci ve SGK konularında birçok yükümlülük ertelenmekte ya da süre uzatımına gitmekteyken, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 22 Mayıs’ta yayımladığı “Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Taleplerine İlişkin Düzenlenecek APHB’lerin Kuruma Gönderilme Süresinin Uzatılması” konulu Genel Yazısı da kaldırmış oldu. Söz konusu açıklamada 1 Haziran 2018’de başvuru şartı olmak üzere geriye yönelik teşvik taleplerinin SGK sistemine yüklenmesi işleminin son tarih olarak 31 Aralık 2020 tarihine ertelendiği duyurulmuştu.

Son Yükleme Tarihi 30 Haziran

SGK’nın 2020 yılında gerek şubat ve mart aylarında yayımladığı Genel Yazılar ile geriye dönük teşviklerin sisteme yüklenilmesi gereken son tarih ilk önce 31 Mayıs 2020 daha sonra 31 Aralık 2020 olarak değiştirilmişti. SGK bu değişikliklerin üzerine bir değişiklik daha yaptı.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 1 Haziran 2020 tarihli 41481264-207.02-E.6383458 sayılı “Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Taleplerine İlişkin Düzenlenecek APHB’lerin Kuruma Gönderilme Süresinin Uzatılmasına İlişkin Yeni Düzenleme” konulu Genel Yazı ile geriye dönük teşviklerin düzenlenmesi işlemleri olan “Ek/İptal/Asıl Nitelikli Bildirgelerin” SGK sistemine yüklenilmesi gereken son tarihi 30 Haziran 2020 olarak güncellendi.

İlgili ve son Genel Yazı;

“-5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında 2018/Nisan ayı ve sonrasına ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;

Altı aylık yasal süre içinde Kuruma başvurduğu halde talepte bulunduğu aylara ilişkin asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini bu genel yazının yayım tarihi itibariyle halen sisteme yüklemeyen işverenlerin, sözkonusu asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

-5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;

2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (1/6/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini  en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla Kuruma göndermeleri gerekmektedir.”

Genel Yazının tam metni için buraya tıklayın.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir