torba-yasada-son-durum

Torba Yasada Son Durum

Torba Yasa tam metni için tıklayınız.

TBMM Genel Kurul’da kamuoyunda “torba kanun tasarısı” olarak bilinen İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine devam ediliyor. Yazımız tarihi itibari ile Tasarının 99 maddesi görüşülerek kabul edilmiştir. Sitemizden duyurduğumuz kabul edilen maddelere ek olarak aşağıdaki maddeler de Meclis Genel  Kurulu’nda kabul edilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenleyen madde üzerinde değişikliğe gidilerek;  il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar SGK borçlarını ikişer aylık dönemlerde azami 36 eşit taksitlerle ödeyebilecekler.

SGK alacaklarının asıllarının maddenin yürürlük tarihinden önce ödenmiş olması şartı ile maddenin yayımlandığı tarih itibari ile aslı ödenmiş feri alacağın %40nın ilk taksit süreci içinde ödenmesi halinde kalan %60nın tahsilinden vazgeçilecek.

Tasarı ile Spor kulüpleri kapsayan değişikliklere gidilmiştir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF ve özerk Spor federasyonlarının tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri, SGK ile maliyeye olan borçlarını ikişer  aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödeyebilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca takip ve tahsil edilen alacaklara yapılandırma imkanı;

Meclis Genel Kurulunda kabul edilip görüşülen diğer madde ile, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca takip ve tahsil edilen alacaklar da yeniden yapılandırılıyor. 30 Nisan 2014 ten önce ödenmemiş Gümrük vergileri ve cezalarıyla bunlara bağlı idari para cezaları faiz, gecikme faizi ve gecikme alacakları yerine enflasyon farkının ödenmesi halinde faiz ve gecikme faizi gibi diğer alacaklardan vazgeçilecek. Gümrük yükümlülüğü nedeni ile Gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilen ve Kanunun yayımlandığı tarih itibari ile vadesi geldiği halde ödenmeyen  yada ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan idari para cezaları ile birlikte Gümrük vergilerinin de yapılanmasına imkan sağlanıyor. Bu şekildeki borçlara 18 aya kadar taksit imkanı getiriyor.

SGK borçlarına gecikme cezası affı

Tasarı SGK borçlarını da yeniden yapılandırarak gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenliyor. Buna göre 30.04.2014 ten önceki döneme ilişkin ödenmemiş sigorta primi emeklilik keseneği Kurum karşılığı işsizlik sigortası primi, Sosyal Güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamından vazgeçilecek.  İlgili mevzuata göre ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SGK tarafından takip edilen damga vergisi özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı da aynı kapsam içinde olacak.

İhale konusu işlerde kapsam altında;

30 Nisan 2014 e kadar bitirilmiş olan  özel nitelikli inşaatlarda ihale konusu işlere ilişkin olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu  tarafından işverene tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan özel nitelikteki inşaatlara ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri için de aynı imkandan yararlanılabilecek.

İdari Para Cezalarına Torba Yasa düzenlemesi getiriliyor;

İdari para cezaları ile ilgili yeni düzenlemelere göre, 30 Nisan 2014 e kadar ödenmemiş olan idari para cezasının %50 si Yİ-ÜFE(Yurtiçi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak ödenmesi halinde cezanın kalan %50 si ile idari para cezasına uygulanan  gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Taksitleri ikiden fazla aksatan hakkını kaybedecek;

Kanundan yararlanmak isteyen borçlulara taksitlendirilmiş borçları ile  ilgili ödeme yükümlülüklerinin bir yıl içinde iki defadan fazla yerine getirmemeleri halinde Kanundan yararlanma haklarını kaybedecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların , dava açmaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri, Kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak. Yapılandırılan borçlar nedeni ile daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklar ile ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

Sağlık Yardımlarından Faydalanmada Kolaylık;

Başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan sigortalı vatandaşlarda borçlarını yapılandırıp ilk taksitlerini ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından  yararlanmaya başlayabilecek. Buna göre, Bakanlar Kurulu, başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini, başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan  sigortalı vatandaşlar yönünden 6 aya kadar, diğer borçlular yönünden 1 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Kanundan yararlanmak isteyen borçluların taksitlendirilmiş borçları ile ilgili ödeme yükümlülüklerinin 1 yıl içinde 2 defadan fazla yerine getirmemeleri halinde Kanundan yararlanma haklarını kaybedecekler.

Taksit tutarının %10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya kadar yapılmış eksik ödemler ihlal sayılmayacak.
Ödeme hakkının kaybedilmiş olması halinde, borçlular ödedikleri tutar kadar bu düzenlemeden yararlanacak.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, dava açmaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

Daha önce çıkarılan ilgili kanuna göre Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarını yapılandıranlar, bu kapsamda ödedikleri borçlarının yeni düzenleme kapsamında  mahsup edilmesi için başvuruda bulunabilecek.

Yersiz ödemelerde ceza faizlerde terkin imkanı;

65 yaşını doldurmuş , muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişilere bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilecek.  İlgililer hakkında herhangi bir adli, idari takibat yapılmayacak. İdare tarafından yapılan tahsilatlar ilgililerine iade edilmeyecek.

Rücu işlemlerinde zamanaşımı süresi getiriliyor;

Tasarıyla tapu kadastro çalışanları aleyhine başlatılacak rücu istemlerine ilişkin zamanaşımı süresi belirleniyor. Buna göre , tapu ve kadastro işlemleri ile ilgili olarak devletin kusursuz sorumluluğu sebebi ile yapılan ödeme dolayısı ile ihmali bulunan personel aleyhine başlatılacak rücu işlemleri ödeme tarihinden itibaren 2 yıl, zarara yol açan işlemin gerçekleştirildiği tarihten itibaren 10 yılın geçmesi ile zamanaşımına uğrayacak.

-Yurtdışındaki diplomatik misyonlarda sürekli görev  yapan din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek.

-Birinci dereceden emekli olan belediye başkanlarına yeşil pasaport verilecek.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda düzenlemeye gidiliyor;

Tasarıyla Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılan düzenlemeye göre, Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki  haklar, hak sahiplerinin uygun bedel talep etme hakları  saklı kalmak kaydıyla eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek. Bu hususta karar verilebilmesi  için eserin Türkiye’de veya ülke dışında Türk vatandaşları tarafından üretilmiş olması gerekecek. Eserin topluma ulaşmasını sağlayacak şekilde yayımlanması zorunlu olacak.

Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yasal mirasçılarına konut yardımında kolaylık;

Soma’da meydana gelen  maden kazasında hayatını kaybedenlerin yasal mirasçılarına öncelikle hayırsever işadamları olmak üzere diğer hayırsever , gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri kendilerince karşılanarak konut yaptırılacak.

Yapılacak bu konutlar için  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca taşınmaz temin edilecek ve bu konutların maden kazasında hayatını kaybeden kişilerin mirasçıları adına kura ile bedelsiz olarak tapu devir ve tescil edilmesine imkan sağlanacak.

Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarının makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı için Kurumlar Vergisi indirimi uygulanacak.

Hızlı Yargılama geliyor!

MEB ve ÖSYM ‘ nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. Merkezi sınavlara ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. Bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç  15 gün içinde karara bağlanacak. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 3 gün  içinde temyiz yoluna başvurabilecek. Temyiz istemi en geç 15 gün  içinde karara bağlanacak. Bu davalar açılmadan önce üst makamlara başvurma hakkı olmayacak.

Atama Bekleyen Öğretmenlere Müjde!

Tasarı,  31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmenin atamasının yolunu açacak. Öğretmen adaylarının merakla beklediği konu tasarı ile birlikte açıklığa kavuşuyor. Maliye Bakanlığının görüşü le birlikte 2015 yılına 35 bin öğretmenin ataması ile girilecek. İhdas edilecek kadroları sitemiz üzerinden duyurmaya devam edeceğiz.

Muhtarlar, Memurlar, Kamu Çalışanlarına ve Kendi Adına Bağımsız Çalışanlara Doğum Borçlanması;

Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2′den 3′e çıkarılacak.

Özelleştirme nedeni ile boşta kalan personele müjde!

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı;

– Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2′si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek.

Çalışan Emeklilere Kolaylıklar Kapıda!

Düzenleme, çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi ile ilgili. Yapılandırılacak borçlar kapsamında bu kesintiler de bulunuyor. Böylece milyonlarca emekliyi zora düşüren bu borçların da faizleri ve gecikme cezaları silinerek, ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek. Emekliler borçlarını 18 taksit ve 36 ay vadede ödeyecek.

Yaşlılık Sigortasından yararlanmada değişiklik;

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları” başlıklı maddesinin 8. fıkrasında yer alan “malul” ibaresi “ağır engelli” olarak değiştirilecek. Bu şekilde, çocukların malul sayılmasına esas olan çalışma gücündeki kaybın tespit edilmesinde yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor.

Öğrenim Kredisi Affı Yolda!

Gençlik ve Spor Bakanlığı da evli üniversite öğrencileri için harekete geçti. Bakanlık, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun öğrencilere verdiği aylık 280 TL öğrenim kredisi ve yurt ücretlerini, üniversite okurken evlenen öğrencilerden almayacak. Evlenen ve kredi borcu bulunan öğrencilerin de geçmişe dönük borçları silinecek. Öğrenciler böylece kişi başına 13 bin TL borçtan kurtulmuş olacak.

Yurtlarda Bedava Kalma Şansı! Krediler, Bursa Çevriliyor!

Evliliği teşvik amacı taşıyan uygulama, üniversite öğrenimi devam ederken evlenen çiftlere önemli bir destek sağlayacak. Öğrencilerin, üniversite yaşamları boyunca aldıkları öğrenim ve katkı kredisi bursa çevrilecek, ayrıca geçmişe dönük kredi borçları sıfırlanacak. Öğrenim hayatı bitene kadar evli öğrencilere burs verilecek. Evli öğrenciler, yurtlarda kalmaya devam etmek istemeleri durumunda eski sistemde olduğu gibi kız ve erkek ayrı olmak şartıyla devlet yurtlarından yararlanabilecek.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Torba Yasa ile SGK Borç Yapılandırmaları

Torba Yasa ile SGK Borç Yapılandırmaları

Torba Yasa ile bazı SGK borçlarında yapılandırılmaya gidiliyor. Peki hangi borçlar kapsama alınmadı, gerekli şartlar neler?