Yabancılarda Eksik Gün Bildirimi
Yabancılarda Eksik Gün Bildirimi

Yabancılarda Eksik Gün Bildirimi

Bilindiği üzere SGK yabancı çalışanların eksik gün bildirimlerine yeni bir düzenleme getirmişti. Yeni bir duyuruyla yabancı çalışanlar için bildirilecek eksik gün kodlarına yenileri eklendi. Yabancılarda eksik gün bildirimi artık bu kodları da kapsayacak.

Sigortalının birden fazla belge ve kanun türünden bildirilmesinin gerektiği hallerde (5746 AR-GE teşviki, yer altında ve yer üstünde çalışan sigortalılar, sağlık hizmet sunucularında fiili hizmete tabi sigortalılar vs.) ve aynı zamanda yabancı öğrencilerin bildiriminde sorunlar çıkmasından dolayı düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeye ilişkin;

  • Üniversitelerde kısmi süreli çalışan sigortalılar ve üniversiteler staj yapan yabancı öğrenciler 7, 22, 42, 43, 49 ve 50 no’lu belge türlerinden bildirilmeleri koşulu ile eksik gün bildirimi yapılabilir.
  • Malullük Yaşlılık ve Ölüm Sigorta Primi ödenmeksizin Genel Sağlık Sigortası Primi ve Kısa Vadeli Primi ödenen yabancı uyruklu sigortalılar için 19 ve 46 belge türüyle bildirilmesi koşulu ile eksik gün bildirimi yapılabilir.
  • Sigortalının birden fazla belge ve kanun türünden bildirilmesinin gerektiği hallere (5746 AR-GE teşviki, yer altında ve yer üstünde çalışan sigortalılar, sağlık hizmet sunucularında fiili hizmete tabi sigortalılar vs.) ilişkin olmak üzere eksik gün bildirimlerinde “25- Diğer Belge/Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” kodlu  eksik gün nedeni kullanabilir.
  • İş yeri ile ilişiği kesilmeden yurt dışına giden yabancı uyruklu sigortalılar için ülkeye giriş ve çıkış tarihleri de dikkate alınarak çalışanın yolda geçireceği sürelere ilişkin “21-Diğer Ücretsiz İzin” kodlu eksik gün nedeni kullanabilir. Ülkeden çıkış tarihi hariç iki günü geçmemek koşuluyla, ülkeye giriş tarihi hariç iki günü geçmemek koşuluyla geçen süreler yolda geçen süre olarak dikkate alınır.

18 Mart 2019 tarihli Genel Yazıda yer alan kodları yeniden belirtmek gerekirse;

  1. Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucuları ve iş yeri hekimlerinden alınmış sağlık raporları,
  2. Gözaltına alınma ve tutukluluk hali,
  3. Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar ve doğal afet nedeniyle işe ara verilmesi veya işin tamamen durmasının belgelenmesi kaydıyla SGK’da eksik gün bildirimi yapılabilmekte.

Hangi Eksik Gün Kodları Kullanılacak?

Yabancı uyruklular için kullanılacak eksik gün kodları aşağıdaki gibi kullanılacak.

1-İstirahat

4-Gözaltına Alınma

5-Tutukluluk

8-Grev

9-Lokavt

10-Genel Hayatı Etkileyen Olaylar

11-Doğal Afet

21-Diğer Ücretsiz İzin

25-Diğer Belge/Kanun Türlerinden Gün Tamamlama.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

5 yorum

  1. Merhabalar,

    Yabancı yruklu çalışanın devamsızlık yapması halinde hangi kod kullanılabilir SGK da eksik günü gözükmemesi için?
    Bilgi vermenizi rica ederim.
    Şimdiden teşekkürler.

    • Esranur saygili

      Ne yazıkki devamsızlik olarak bildirim yapilamiyor,21 diger ucretsiz izin olarak bildirim yapmalisiniz

  2. merhaba,
    yabancı işçi hem devamsız hemde raporlu olduğu zamanlarda devamsızlık kodu 12 birden fazla ibaresini sistem kabul etmiyor. bunun yerine hangi kodu seçmeliyiz.

  3. merhaba ,
    yabancı personelleri aynı ilçede olmak şartı ile nakillerini yapabiliyor muyuz ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir