Emeklilik sebebiyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı

Emeklilik sebebiyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı

2001-2005 yılları arasında çalıştığım işyerinden ayrıldıktan sonra 2006 yılında aynı işyerinde çalışmaya başladım. 2012 Haziran ayında emeklilik nedeni ile işten ayrılmak istersem kıdem tazminatına esas çalışma süresi nasıl hesaplanmalıdır?

1475 sayılı kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi uyarınca kıdem tazminatı hesaplamaları için çalışma süresinin belirlenmesinde aynı işverene bağlı çalışma sürelerinin birleştirilmesi esastır. Burada önemli olan kıdem tazminatı ödenmiş veya kıdem tazminatı hakkı oluşmaksızın sona ermiş çalışma sürelerinin birleştirilmeyeceğidir. Söz gelimi zorunlu askerlik görevi nedeni ile işten ayrılmış, kıdem tazminatını almamış bir işçi askerlik sonrası aynı işyerinde çalışmaya başladığında, kıdeme esas çalışma süresi toplam çalışma süresi olacaktır. Aynı işçinin kıdem tazminatını alarak askere gitmesi halinde askerlik dönüşünde kıdem tazminatına esas çalışma süresi sıfırdan başlayacaktır.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

İşçilerin en önemli haklarından biri olan, gereken şartların sağlanması durumunda ödenen kıdem tazminatıdır. Kıdem için …