Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem
Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

İşçilerin en önemli haklarından biri olan, gereken şartların sağlanması durumunda ödenen kıdem tazminatıdır. Kıdem için en önemli şart, çalışanın işverene bağlı en az 1 yıl çalışmış olması ve iş akdinin kıdem tazminatını hak eden nedenlerle sona ermesidir. Geçtiğimiz yıl fesih yasağı uygulamasına geçilmesi nedeniyle işveren iş akdi feshi yapamıyor. Fakat çalışanın kendi iş sözleşmesini feshetme hakkı devam ediyor. Kıdemi hak eder şekilde sonlandırılan sözleşmeler için kıdem tazminatı tavanın yeni yıl rakamı belirlendi.

Kıdeme Esas Ücret Tavanı Ne Oldu?

Kıdem tazminatını hesaplamak için, ücretin yanında ek menfaatlerin de dâhil edildiği giydirilmiş ücret hesaplanıyor. Giydirilmiş ücret, çalışana verilen sürekli ödeme kalemlerinin bir aya denk gelen nakit değerlerinin toplamını ifade ediyor. Bu ücret üzerinden kıdem hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken şey ise “kıdem tazminatı tavanı” da denilen “kıdeme esas ücret tavanı”. Çalışanın giydirilmiş ücret tutarı, kıdeme esas ücret tavanını aşıyorsa, kıdem tazminatı kıdeme esas ücret tavanı üzerinden hesaplanır. Ama giydirilmiş ücret bu tavanın altında ise, kıdem tazminatını giydirilmiş ücret üzerinden hesaplayabiliriz.

Her yıl, memur maaş zamları ile birlikte güncellenen bu rakam yeni yıl için de tekrar belirlendi. 2021 yılının ilk 6 aylık döneminde geçerli olacak kıdem tavanı belli oldu.

2021 Kıdem Tazminatı Tavanı
 I. DönemII. Dönem
 01.01.2021 – 30.06.202101.07.2020 – 31.12.2020
KIDEM TAZMİNATI TAVANI 7.638,96  TL   –

Kıdeme esas ücret tavanı, aynı zamanda en yüksek kademedeki devlet memurunun emekli ikramiyesi tutarıdır. Bu nedenle kıdem tavanını etkileyen unsur memurların emekli ikramiyesi zammıdır. Zam genel uygulamada, 6 aylık dönemler için yapıldığından, kıdem tavanı da bu altı aylık dönemler için belirlenir.

Yeni kıdem tazminatı tavanı olan 7.638,96 TL ’lik tutar da, yeni memur zammı dönemine kadar yani 30 Haziran 2021’e kadar geçerli olacaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşe İadelerdeki Kritik Noktalar

İşe İadelerdeki Kritik Noktalar

İşe İadelerdeki Kritik Noktalar İşveren açısından iş akdi feshinin son çare olması ilkesine paralel olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir