Emeklilik Süresi Hesaplamasında Staj Dönemi

Emeklilik Süresi Hesaplamasında Staj Dönemi

Soru:

Çalışma hayatıma Aralık 2001 tarihinde stajyer olarak başlayarak 6 ay boyunca aynı şekilde çalıştım. Ardından 2004 yılının Kasım ayında da başka bir şirkette tam zamanlı olarak çalışmaya başladım.

Emeklilik süremin hesaplanmasında staj başlangıcı mı yoksa tam zamanlı olarak çalışmaya başladığım tarih mi göz önünde tutulur? Bu, benim emeklilik durumumu nasıl etkiler?

Teşekkürler.

Cevap:

Yasal düzenlemeler gereği; Çıraklık / Staj döneminde kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Emeklilikte esas alınan ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiyor. Bu nedenle de çıraklık/staj başlangıcı sigortalılık başlangıcı, çıraklık/staj süresi de sigortalılık süresi olarak kabul edilmiyor.

Sigortalılık süresinin başlangıcı, ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih kabul ediliyor. Yani, bahsetmiş olduğunuz durumda tam zamanlı sigortanızın yapıldığı süre esas alınacaktır. Ancak çıraklık döneminde verilen sigorta numarası, tüm çalışma süresinde kullanılıyor. Emeklilik için ilk işe başladığınız süre esas alınmaktadır.

Emeklilik haklarınız konusunda ALO 170’İ arayarak ya da Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak bilgi alabilirsiniz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?