Kıdem Tazminatı Hakları Hangi Çalışma Süresi Esas Alınarak Belirlenmelidir

İşten kendi isteğiyle ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya başlayan bir işçinin, işyerinin kapanması nedeni ile işten ayrılması durumunda, kıdem tazminatı hakları hangi çalışma süresi esas alınarak belirlenmelidir?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler, 1475 sayılı Yasa’nın 14. maddesinde yapılmaktadır. Söz konusu yasa yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemenin yürürlüğü sürmektedir. Yasal düzenleme kapsamında; herhangi bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanması durumunda kıdem tazminatına esas çalışma süresi, aynı işverene bağlı çalışma süreleri birleştirilerek saptanmaktadır.

Öte yandan; söz konusu işverene çalışma süresinin daha önce kıdem tazminatı gerektirmeyen nedenlerle kesintiye uğramış olması halinde, bu çalışma süresi için herhangi bir kıdem tazminatı hakkı oluşmayacaktır. İşçinin istifa etmiş olması, kendisine kıdem tazminatı hakkı getirmediğinden, kıdem tazminatına esas çalışma süresinin saptanması sırasında, istifa edilerek sona eren çalışma süreleri hesaplama dışında tutulacaktır.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

Kıdem Tazminatı Tavanı 2021/I. Dönem

İşçilerin en önemli haklarından biri olan, gereken şartların sağlanması durumunda ödenen kıdem tazminatıdır. Kıdem için …