sorgulama

SGK Teşviklerinde Yeni Sorgulama

Bilindiği üzere, kanunla sağlanan bazı sigorta primi teşviklerinden yararlanılabilmesi için SGK’ya herhangi bir borcun bulunmaması gerekmekte. Bu sebepten aylık prim ve hizmet belgelerinin onaylanması sırasında kuruma borcu bulunan işverenler e-bildirge sisteminde, işlemlerini gerçekleştirememekte.

E-bildirge onaylanması sırasında sadece ilgili işyerinin borç sorgulanması yapılmaktaydı. Bundan böyle işyerinin, bir SGK Müdürlüğü’nden başka bir SGK Müdürlüğü’ne taşınması sonrasında yeni bir işyeri dosyası tescil eden işverenlerin, eski işyeri dosyası için de borç sorgulaması yapılacak.

Mesela, daha önceden İstanbul’da olan bir işyerinin Bursa’ya taşındığını varsayalım; böyle bir durumda işverenin 10 gün içerisinde Bursa’da bağlı olduğu SGK’ya yeni işyerinin belirtip, e-bildirim şifresi alması gerekecek. İşverenin, İstanbul’daki kazançları eski e-bildirge şifresiyle İstanbul’da kayıtlı olduğu SGK’ya belirtmesi ve aynı şekilde de Bursa’daki kazançları yeni e-bildirge şifresiyle Bursa’da kayıtlı olduğu SGK’ya bildirmesi zorunlu olacak. Sözleşmesi devam eden sigortalılar yönünden eski işyeri dosyası üzerinden işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekecek. Öte yandan işverenin İstanbul’daki SGK’ya borcu varsa ve bu borcun yasal süresi dolmuşsa, Bursa’daki işyeri dosyasına bağlı olarak teşvikli aylık prim ve hizmet belgesi onaylanamayacak.

Öte yandan; önceki durumda işyeri dosyasında idari para cezası bulunması halinde yasal süresi dolmamış olsa bile teşvikli bildirge onaylanmasına izin verilmiyordu. Yeni güncelleme sonrası işyeri dosyasında yasal süresi dolmamış idari para cezaları teşvikli bildirge onaylanmasına engel oluşturmayacak.


Duyurunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

İş Kazası Teşviki Mahsupları Başladı

İş Kazası Teşviki Mahsupları Başladı

Hangi işletmeler iş kazası teşvikinden faydalanacak, teşvik oranları ve yararlanma süresi ne olacak?