2020 GSS Primi Ne Kadar?
2020 GSS Primi Ne Kadar?

2020 GSS Primi Ne Kadar?

Genel Sağlık Sigortası ya da kısaca GSS primleri her sene güncelleniyor. 2012 yılından beri çalışsın ya da çalışmasın, reşit olan her T.C. vatandaşının katılımı zorunlu kılındı. Peki 2020 GSS primi ne kadar olacak?

Bu uygulama, her vatandaşın standart hastane ve sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmasını sağladı. Uygulamaya katılan herkesten belirli bir prim ücreti alınıyor. Bu ücret her yıl 1 Ocak itibarıyla güncellenip, aylık süre zarflarında tahsil ediliyor. Söz konusu bu ücreti ödemeyenler için gecikme faizi işletiliyor. 60 günlük borcu olanlar sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

Kimler Gelir Testi Yaptırıyor?

GSS’ye mensup bir kişinin bakmakla yükümlü olmadığı ve halihazırda çalışmayan kişilerin gelir testi yaptırması gerekiyor. Yapılan gelir testine göre kişiler G0 ve G1 olarak sınıflara ayrılıyor.

  • Aile içi kişi başına düşen brüt asgari ücretin 3’te birinin altında olduğu tespit edilenler G0 kategorisinde,
  • Aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin 3’te biri ve üstünde olduğu tespit edilenler ise G1 kategorisinde yer alıyor.

2020 yılı için herhangi bir iş yerinde çalışmayan ve G1 olarak sınıflanan kişilerden tahsil edilen ücret 88,29 TL olarak belirlendi. Bu meblağa brüt asgari ücretin yüzde 3’ü esas alınarak belirleniyor.

Evde bakım, burs gibi aylık düzenli olarak alınan nakdi yardımlar da gelir testine tabi tutuluyor.

Kısmi Süreli Çalışanlarda Durum Ne Olacak?

Öte yandan bir ay içinde kısmi süreli çalışanların da GSS primini 30 güne tamamlaması gerekiyor. 30 güne tamamlanmayan ve son 60 gün içinde GSS primi ödemeyenler, herhangi bir sağlık hizmetinden faydalanamıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hazırlanan Genel Sağlık Sigortası ile sıkça sorulan soruları cevaplarını incelemek için tıklayın.

Bu içerik de ilginizi çekebilir

2020 SGK Yemek Parası İstisna Tutarı

 

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir