2020 Stajyer Ücreti
2020 Stajyer Ücreti

2020 Stajyer Ücreti

İş yerlerinde stajyer olarak çalışanların stajyer ücreti alıp almayacağı akıllarda soru işareti bırakıyor. Peki neden bu olay net değil? Aslında bu karışıklığın temel sebebi, stajyer kavramının doğru kullanılmamasından kaynaklanıyor.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 3. Maddesinde: “Staj, Yükseköğretim Kurulunca, yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmayı ifade eder.”  şeklinde açıklanıyor.

Okul sebebiyle staj yapmak isteyen öğrenciler “zorunlu stajyer” olarak değerlendiriliyor ve sigortası okul tarafından yapılıyor. İş yeri sahibinin bu durumdaki zorunluluğu ise, stajyere net asgari ücretin %30’unu ödemek oluyor. Bu ücrete AGİ’nin dahil olmadığını da unutmamak gerekiyor.

Stajyer Ücreti Ne Kadar?

2020 yılı için stajyer ücreti 631 lira 19 kuruş olarak belirleniyor. Bu oran aşağıdaki hesaplama sonucu ortaya çıkıyor.

AGİ’siz net asgari ücret 2.103,97 x %30 = 631,19 TL.

Stajyer Ücretinin Yasal Kesintileri

Stajyer ücretleri üzerinden SGK primi, gelir vergisi ya da damga vergisi hesaplanmıyor. Net asgari ücret tutarını aşmadığı sürece hiçbir yasal kesintiye tabi değildir.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir