istihdam paketi

18-29 Yaş Aralığında Yeni İşe Alınanlara İlişkin Genelge

istihdam paketi

 

İstihdam Paketi kapsamında 18-29 yaşlar arası erkek ve 18 yaşından büyük kadınların istihdamına dayalı prim teşviklerinin uygulama detaylarını açıklayan SGK genelgesi yayınlanmıştır. 04.08.2008 tarih, 2008-73 No’lu genelgeye ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

*1*: Genelgenin 1. bölümü yasal düzenlemeyi içermekte, yapılan düzenlemenin genel çerçevesi tekrarlanmakta.

 

Bilindiği üzere, bu konudaki düzenleme uyarınca;

 

  • 01.07.2008/30.06.2009 tarihlerinde işe alınan,

 

  • Temmuz2007/Haziran 2008 dönemine ait aylık prim hizmet bildirgelerindeki ortalama sigortalı sayısına ek istihdam niteliği taşıyan,

 

  • Ocak2008/Haziran2008 döneminde sigortalı bulunmayan,

 

18-29 yaşlarındaki erkeklerle 18 yaşından büyük kadınların prime esas kazanç alt sınırı esas alınarak hesaplanacak SSK primlerinin işveren payının;

 

  • 1. yıl % 100’ü,

 

  • 2. yıl % 80’i,

 

  • 3. yıl % 60’ı,

 

  • 4. yıl % 40’ı,

 

  • 5. yıl % 20’si işsizlik fonunca ödenecektir.

*2*: Bu bölümde prim teşvikinden yararlanma koşullarına ilişkin detaylar açıklanmakta.

 

Sigortalılar ve işverenler yönünden olmak üzere 2 açıdan ele alınan prim teşvikinden yararlanma koşullarına göre;

 

2.1- Sigortalılar Yönünden Aranılan Şartlar;

 

2.1.1- İşe giriş tarihi itibariyle; erkek ise 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük, kadın ise 18 yaşından büyük olması,

 

2.1.2- 2008/Ocak ila 2008/Haziran aylarına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması,

 

2.1.3- 1/7/2008 (dahil) ila 30/6/2009 (dahil) tarihleri arasında işe alınması,

 

2.1.4- Fiilen çalışması,

 

şartlarının bir arada sağlanması gerekecektir.

 

İşverenler yönünden ise, teşvik kapsamında değerlendirilecek sigortalıların ilave istihdam koşulunu sağlamaları gerekmektedir. Buna göre;

 

Temmuz 2007/Haziran2008 dönemine ait aylık prim hizmet bildirgelerindeki sigortalı sayısının bildirge verilen ay sayısına bölünmesi yolu ile bulunan ortalamaya ek istihdam niteliği taşıyan sigortalılar prim teşviki kapsamında değerlendirilecektir.

 

Sigortalılar yönünden aranan koşulların detaylarına bakıldığında;

 

  • Yaş konusunda erkek sigortalılar için 18 yıl 0 ay 0 günden, 28 yıl 11 ay 29 güne kadar olanların, kadın sigortalılar için 18 yıl 0 ay 0 gün şartını taşıyanların kapsama dahil olacağı,

 

  • Bu konuda işe giriş tarihinin esas alınacağı,

 

  • İşe giriş tarihinden sonra 29 yaşını dolduran sigortalılar yönünden teşvik uygulamasına devam olunacağı,

 

  • İşe giriş tarihinde 18 yaşından küçük olan sigortalıların 01.07.2008/30.06.2009 tarihlerinde 18 yaşını doldurmaları halinde ilgili tarihten itibaren kapsama dahil edileceği,

 

  • Sigortalıların Ocak2008/Haziran2008 döneminde sigortalı bulunup bulunmadıklarının kurum İnternet sitesi üzerinden işverenler tarafından kontrol edileceği,

 

  • Sigortalıların 01.07.2008-30.06.2009 tarihlerinde işe alınmış olmasının gerektiği,

 

  • Prim teşvikinin fiilen çalışılan süreleri kapsadığı, sözgelimi yıllık ücretli izin kullanan ve bu süre için kendisine ücret ödenen sigortalı için bu sürenin ve bu süre için yapılan ücret ödemesinin teşvik kapsamında değerlendirilmeyeceği anlaşılmaktadır.

 

*3*: Genelgenin 3. bölümünde prim teşvik tutarının hesaplanmasına ilişkin esaslar açıklanmakta.

 

Yapılan açıklamalar ışığında; gerekli şartları taşıyan sigortalıların işe giriş tarihleri esas alınarak (işe giriş tarihinde 18 yaşından küçük olup, 01.07.2008/30.06.2009 tarihleri arasında 18 yaşını dolduranlar için 18 yaşlarını doldurdukları tarihten itibaren), prime esas kazanç alt sınırı dikkate alınarak hesaplanan SSK primlerinin işveren payının;

 

  • 1. yıl % 100’ü,

 

  • 2. yıl % 80’i,

 

  • 3. yıl % 60’ı,

 

  • 4. yıl % 40’ı,

 

  • 5. yıl % 20’si işsizlik fonunca karşılanacaktır.

 

Burada dikkate değer olan nokta, yıl kavramının sigortalının işe giriş tarihi esas alınarak belirlenecek olmasıdır. Sözgelimi, 15.02.2009 tarihinde işe alınan kapsama dahil sigortalı 14.02.2010 tarihine dek % 100 oranında teşvik kapsamında yer alacaktır. Bu durum, yıl değişimlerine rastlayan aylarda oran değişikliğine yol açacak, bu değişim esas alınarak hesaplama yapılması gerekecektir.

 

*4*: 4. bölüm, asıl işveren/alt işveren ilişkisi kurulmuş bulunulan durumları açıklamakta.

 

Asıl işveren ve aracıların söz konusu olduğu durumlarda, Temmuz 2007/Haziran2008 dönemine ilişkin ortalama sigortalı sayısının bulunmasında; gerek asıl işverenin, gerekse aracıların çalıştırdığı sigortalılar dikkate alınacaktır. Bu nedenle, teşvik kapsamında değerlendirilmesi düşünülen sigortalıların diğer şartları taşımalarının yanında, asıl işveren ve aracıların Temmuz2007/Haziran2008 döneminde aylık prim hizmet bildirgelerinde gösterilmiş ortalama sigortalı sayısına ilave istihdam niteliği taşımaları gerekecektir.

 

*5*: Genelgenin 5. bölümü, sigortalılarını bildirmeyen işverenlerle ilgili yapılacak işlemi içermekte.

 

Bu bağlamda, çalıştırdığı işçileri kuruma bildirmeyen veya eksik bildirimde bulunan işverenler, durumun saptanmasını izleyen aydan itibaren 1 yıl süre ile sağlanan prim teşviklerinden yararlanamayacaklardır.

 

*6*: Bu bölümde, prim teşvikinden yararlanmak isteyen işverenlerin kuruma başvurularına ilişkin esaslar belirlenmekte.

 

Yapılan açıklamalara dayalı olarak prim teşviki kapsamında değerlendirilmesi için gereken şartları taşıyan bir sigortalıyı işe alan işverenler, durumu yazılı bir dilekçe ile Kurum müdürlüklerine ileteceklerdir. Bu başvurunun ardından kurum bilgi işlem sorumlusu, ilgili sigortalı için, prim teşvikine dayalı olarak düzenlenen belge türünün seçilebilmesi için gereken kodlamayı tanımlayacaktır. Prim teşvikinden yararlanmasına engel bulunan bir işveren için bu tanımlama yapılmayacağından veya yapılmış tanımlama kaldırılacağından, bu belge türü kullanılamayacak, prim teşvikinden yararlanılamayacaktır.

 

*7*: 7. bölüm, aylık prim hizmet bildirgeleri ve primlerin ödenmesine ilişkin detaylara yer vermekte.

 

Yapılan açıklamalar kapsamında, işverenlerin sağlanan prim teşvikinden yararlanabilmeleri için;

 

  • İlgili belge türü seçilerek ya da kapsam dışı sigortalılar için bu belge türü seçilmeksizin verilmesi gereken prim belgelerini zamanında vermiş olmaları,

 

  • Gerek işsizlik sigortası primlerini, gerekse işsizlik fonundan karşılanacak tutarların dışında kalan SSK primlerini yasal süre içinde ödemeleri gerekecektir. Ödemenin gecikmesi halinde işverenin ödeme yükümlüsü olduğu tutarın yanında işsizlik fonundan ödenmesi gereken tutarın gecikmesinden doğan gecikme bedeli de işverenlerden tahsil olunacaktır.

 

*8*: Diğer teşviklerden yararlanılması halinde uygulanacak esasların açıklandığı bu bölüm, bir sigortalı için aynı anda iki farklı teşvik uygulaması yapılmasına önlemeye yönelik açıklamaları içermekte.

 

Bir sigortalı için sözgelimi özürlü çalıştırılmasına yönelik teşvikten yararlanmakta olan işveren, aynı sigortalı için bu genelge ile açıklanan teşviklerden ayrıca yararlanamayacaktır. Örneğin, özürlü bir sigortalıyı işe alan işveren, bu sigortalının açıklanan detaylar ışığında yeni işe alınan kadın ve genç sigortalılar için sağlanan teşvik kapsamında yer alması halinde, uygulanan teşviklerden yalnız birini seçebilecek, iki farklı teşvikten aynı anda yararlanamayacaktır.

 

*9*: Muvazaalı işlemlerin önlenmesi başlıklı bu bölüm, yasa ile de düzenlenmiş olan teşvikten yararlanılamayacak durumlara yönelik işlemleri belirlemekte.

 

 Bu bölümün açıklamaları gereği;

 

  • İşyerinin kapatılarak başka bir adla yeniden açılması,

 

  • Miras veya satış yolu ile işyerinin devredilmesi,

 

  • Aynı yönetim altındaki şirketlerde istihdamın kaydırılması,

 

  • Şahıs işletmelerinin sahipliğinin değiştirilmesi yasa ile getirilen ek istihdam olgusunun şartlarını sağlamadığından, buna dayalı olarak yeni istihdam görüntüsüne giren sigortalılar için teşvik uygulaması söz konusu olmayacaktır. Haksız biçimde teşvikten yararlandığı saptanan işverenlerden bu kapsamda verilen belgelerin iptali ve genel çerçeveye dayalı olarak belge verilmesi istenecek, işverenlerin bu konudaki isteği yerine getirmemeleri halinde işlemler kurum tarafından gerçekleştirilecek,işsizlik fonundan karşılanan tutarlar gecikme bedeli uygulanarak işverenlerden tahsili yoluna gidilecektir.

 

*10*: Genelgenin 10. bölümünde yapılan açıklamalar uyarınca;

 

  • SGDP ödenerek çalıştırılan, topluluk sigortası kapsamında yer alan, yurt dışında çalıştırılan sigortalılarla aday çırak, çırak ve öğrenciler için söz konusu teşvik uygulanmayacak,

 

  • İşsizlik fonundan karşılanan tutarlar gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya maliyet unsuru olarak gösterilemeyecektir.

 

4447 sayılı Kanun’un geçici 7nci maddesi kapsamına giren sigortalılara  ilişkin  işveren hissesi sigorta primlerinin İşsizlik  Sigortası  Fonundan  karşılanabilmesi amacıyla Muhasebe Servislerince yapılacak olan işlemler, Strateji Geliştirme Başkanlığı Bütçe ve Muhasebe Daire Başkanlığınca ayrıca açıklanacaktır.

 

18-29 yaş aralığında olan erkek ve 18 yaşından büyük kadın sigortalılardan yeni işe alınanlara ilişkin işveren hissesi sigorta prim teşviki konulu Genelge’nin tam metnine ulaşmak için tıklayınız. 

 

 

 

 

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

KÇÖ'den yersiz yararlanma ile ilgili yasal düzenleme geldi. Peki yasal düzenlemede kimlere, hangi yaptırımlar uygulanacak?