2022 İkinci Dönem İşsizlik Maaşı
2022 İkinci Dönem İşsizlik Maaşı

2022 İkinci Dönem İşsizlik Maaşı

Her yıl 1 Ocak ayında yürürlüğe giren ve yıl boyunca geçerli olan asgari ücret, bu yıl 1 Temmuz tarihinde yeniden belirlenerek yüzde 30 oranında artış göstermiştir. Yaşanan artış, asgari ücretli çalışanlarda olduğu gibi işsizlik ödeneği alacak olanları da etkilemiştir. İşsizlik maaşı alanlara ödenecek tutarlar belirlenen asgari ücrete bağlı olarak zamlı ödenecektir.         

İşsizlik ödeneği; sigortalılara 4447 sayılı işsizlik kanununda belirlenen şartları taşımaları koşuluyla işsiz kaldıkları sürede yapılan ödemedir.     

Yeni asgari ücretle birlikte 1 Temmuz 2022 -31 Aralık 2022 dönemi içerisinde ödenecek işsizlik ödenekleri, bu dönemde yeni asgari ücret olarak belirlenen brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanacaktır. Buna göre asgari ücret üzerinden çalışması bulunanlara bu dönemde aylık 2.568 TL ödenecek.

Yüksek ücretle çalışmış olup işsiz kalanlar çalışanlar için işsizlik maaşının tavanı aylık 5.176,51 TL olarak belirlenmiştir.

 İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI

Çalışan işsiz kaldıktan sonra işsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için 4447 sayılı işsizlik sigortası kanununda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.

Genel olarak işsizlik ödeneğinden yararlanma şartları;

  • Bir işyerinde çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalma durumu oluşmalıdır.
  • İşten ayrılış tarihinden önceki son 120 gün için hizmet akdine tabi çalışması bulunmalıdır
  • İşten ayrılış tarihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır
  • İş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde işsizlik ödeneği için İŞKUR ‘a başvurması gerekmektedir. 30 gün içerisinde başvuruda bulunulmaması durumunda gecikilen süre işsizlik maaşı ödeme süresinden düşecektir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir